Hoppa till huvudinnehållet

Beslut klubbas i riksdagen: Avgiftstak för pensionsflytt

Idag händer det! Nu tas det formella beslutet i riksdagen; från och med den 1 april ska det kosta motsvarande max 600 kronor för sparare att flytta en pensionsförsäkring.

Nu blir det verklighet också formellt. På onsdagen den 10 februari beslutar riksdagen formellt om att en flytt av en fond- eller depåförsäkring ska kosta max motsvarande 0,0127 procent. För 2021 motsvarar det 600 kronor. Det blir en enorm skillnad för sparare som tidigare tvingats betala tiotusentals kronor för att flytta sin pension till schyssta villkor.

Vi på Nordnet är naturligtvis på plats utanför riksdagen för att fira att denna seger för spararna också är verklighet rent formellt. Idag hålls en debatt i saken, och beslut tas senare idag. Eftersom vi vet att en majoritet är för förslaget om avgiftstak, ja faktiskt samtliga partier, så kommer riksdagen besluta om detta. Resan mot 1 april, när de nya reglerna ska införas, kan börja.

Det handlar alltså om nya regler för individuell tjänstepension, den som finns utanför kollektivavtalen. Flytt inom kollektivavtalen sker redan till schyssta villkor, även om det handlar om flytt till ett begränsat antal upphandlade alternativ. De nya reglerna gäller också fond- och depåförsäkringar, och inte traditionella livförsäkringar.

Men förändringarna är viktiga. Både rent principiellt, för det är inte rimligt att pensionsjättar ska få hindra lagstadgad flytträtt med skyhöga flyttavgifter. Men också för enskilda individer för vilka flytt nu möjliggörs i praktiken. På så sätt kan sparare fly försäkringar med höga skalavgifter och dyrt fondutbud.

Samtidigt med beslutet hölls också debatt i riksdagen. Sedan tidigare har Mats Persson (L) lämnat in en motion där han anser att även försäkringar tecknade före 1 juli 2007 bör omfattas av samma villkor som försäkringar tecknade efter.

Vi håller givetvis med, och det är en fråga vi kommer jobba vidare med. En annan fråga som vi pekat på är hur flyttkrånglet kan minska. Vi föreslår att Minpension, denna utmärkta informationsportal, också borde kunna bli en digital flyttcentral genom vilken flyttar kan administreras.

Vi är stolta över att ha bidragit till att villkoren nu blir betydligt schysstare på marknaden för sparare, men nöjda är vi inte förrän också äldre försäkringar omfattas av den lagstadgade flytträtten och flyttkrånglet är borta.

Men tills dess firar vi en stor delseger!

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Linda
Linda
2021-02-10 20:06

Hej Frida,

Som jag förstår gäller detta inte Kapitalförsäkring?

Mvh
Linda

C K
C K
2021-02-11 14:05

Du har skrivit 0,0127%… men du bör kanske korrigera till prisbasbelopp…

Lars von Undrande
Lars von Undrande
2021-02-11 16:02

Men hur var det nu med Era oetiska kickback metoder som ni sysslar med? Hamnar man i den om flyttar till Er?

E E
E E
Svara till  Lars von Undrande
2021-02-12 00:08

Alla banker som erbjuder utomstående fonder har ju kickbacks. Hur skulle de annars tjäna pengar att erbjuda fonder om de inte drev själva fonden själva? Vill du ha ett dåligt utbud av fonder med dålig utveckling så behåll gammelbanken.

Kjell
Kjell
2021-02-12 16:24

Fantastiskt bra! Nästa steg vore att även förbjuda, eller åtminstone begränsa, möjligheten att ta ut hutlösa avgifter för värdepappersflyttar. Att flytta ett ISK till annan bank som innehåller ex. utländska värdepapper borde inte få kosta multum. Hos några aktörer är flytt av värdepapper helt gratis redan idag, där ingår tyvärr inte Nordnet dock. Kanske skulle regler som begränsar avgifterna behövas även inom detta område? Det blir även lite ihåligt att raljera över andra aktörer när flytt av värdepapper, som inte är pension, är så dyrt även hos er.

Anders Andersson
Anders Andersson
Svara till  Kjell
2021-02-15 10:16

Hej Kjell! Det Du beskriver låter “spännande”. Skulle vilja ha en närmare presentation av detta? Mvh Anders