Hoppa till huvudinnehållet

Håll koll på det här när bolagen visar siffrorna

Börsen har rekylerat upp snabbt och nu står vi inför en rapportperiod. Nordnets sparekonom Frida Bratt svarar på några vanliga frågor om läget just nu.

Rapporterna för Q1 börjar trilla in i nästa vecka, vad kommer vi se i dem?

Det kommer inte att vara kul att läsa dem. Dock får man komma ihåg att hela ekonomier stängdes ned först i slutet av kvartalet. Våra stora exportbolag är ju exponerade mot Kina i mer eller mindre stor utsträckning, och Kina ligger före i pandemiutvecklingen. Nedstängningen där började tidigt i kvartalet, men å andra sidan har ekonomin börjat rulla igång bra där igen.

Jag tror börsen kommer att vilja dra ett streck över hela Q1 och helt fokusera på vad som sägs om Q2, för det är där det kan se riktigt illa ut för många bolag. Tyvärr tror jag prognoserna framåt kommer att vara mörka hos väldigt många av bolagen. Man får nog se Q2 som förlorat, men osäkerheten är väldigt hög kring virusspridningen och därför kommer även bolagens prognoser vara det.

Men att det kommer att se mörkt ut har marknaden redan räknat med. Frågan är därför om det blir värre eller kanske möjligen lite bättre än befarat – det är det som avgör kursreaktionerna på rapportdagen.

Vad är värt att hålla extra koll på?

Börsen letar ju alltid efter de framåtblickande faktorerna, men det är kanske extra sant nu. Vi vet att det är mörka siffror vi kommer få se nu i verkstaden. Går det att få någon indikation på ett ljusare läge längre fram? Utsikterna, guidningarna och vd-orden kommer nagelfaras. Dessvärre är ju framtiden i så hög grad beroende av virusutvecklingen, vilket gör osäkerheten enorm. Det är ju en anledning till att vi inte haft fler vinstvarningar än vi haft – det har helt enkelt varit svårt för bolagen själva att försöka siffersätta framtiden i den här läget.

I verkstad blir ju förstås den stora frågan hur stor smällen blir mot intjäningen, hur mycket efterfrågan minskade i mars. Men vad gör man för att hantera fallande intäkter? Mycket fokus hamnar på kostnader. Och finns det en plan för hur man längre fram förhoppningsvis kan återgå till ett normalt läge igen? Det är också viktigt.

Intressant att hålla koll på är fastighetsbolagen, där ju flera har hög exponering mot särskilt utsatta branscher. Bank är återigen en favorit bland spararna, vilket bara är en av anledningarna att titta extra på rapporterna. Hur ser det ut med kreditförlusterna och framför allt kostnaderna? Vi vet att kostnaderna farit iväg i Swedbank. Räntenettot är i vanlig ordning viktigt, och jag gissar att SEB exempelvis gynnas av ett ökat provisionsnetto i turbulensen.

Kan någon sektor eller något bolag visa på ett framgångsrikt kvartal?

Vi har sett hur dagligvaruhandel, läkemedel, hygien och telekom klarat sig bättre. Dagligvaruhandel, det säger sig självt att vi handlar mer när vi sitter hemma mer, vi ska äta både lunch och middag. Ica och Axfood har följaktligen klarat sig bra i turbulensen.

Överlag tycker jag skogsbolagen kan vara intressanta. Möjligen har de stått emot krisen bra eftersom priset på massa stått emot bättre än andra råvaror, det har snarare haft en topp för längesedan och nu börjat återhämta sig. Dessutom har vi ju sett en strukturell förändring där, med en uppvärdering av skogens värde. Men också det faktum att kartongtillverkning gynnas av ökad e-handel och att vi sitter allt mer hemma och beställer grejer, gör skogen intressant tycker jag.

Ett långskott är bankerna. De har kommit ned väldigt mycket, nu är ju både ökade kreditförluster och lägre intjäning inprisat, inklusive osäkerheten kring årets utdelning. Men om det blir så att den här krisen blir långvarig och de enorma stimulanspaket vi ser i världens stora ekonomier så kan det bli så att det faktiskt resulterar i stigande räntor. Det är inte otänkbart. Det skulle gynna bankerna. Inte än, men längre fram. SEB kan ha gynnats av ökad aktiehandel under kvartalet.

Techbolagen, de stora amerikanska, bör ha klarat sig bra i krisen. Särskilt ett bolag som Netflix, som också antas gynnas av ökat tv-tittande till följd av krisen.

Börsen har studsat upp kraftigt på kort tid. Är det rimligt?

Under det värsta raset så famlade investerarna verkligen i ett mörker, det var bara en becksvart enorm osäkerhet. Känslan under de värsta dagarna var ungefär; nu imploderar det finansiella systemet. Frossan på obligationsmarknaderna skrämde mig om inte mer så i alla fall lika mycket som den på aktiemarknaderna. Med de stora stimulansköpen så är den akuta risken för en ny finanskris undanröjd och det är det tillsammans med signaler om att vi börjar öppna upp vissa ekonomier och att virusspridningen lugnat sig lite som lett rekylen upp nu.

Osäkerheten är fortfarande enorm även om en ny sorts lugn ändå infunnit sig lite nu, det är inte de här enorma rörelserna längre. Men stor osäkerhet kvarstår, särskilt om vi skulle få en andra våg av corona som visar att ekonomier inte kan öppna upp.

Nu ser vi en lugnare virusspridning i Europa men öppnar man upp för fort väntar möjligen bakslag. Dessutom är utvecklingen i USA oroväckande. Man får nog räkna med ett nedställ.

Dock tror jag och hoppas att vi nått botten. Därmed inte sagt att det är en resa uppåt härifrån. Jag tror inte på ett V tyvärr utan mer ett dubbel-w med investerare som fortsätter kastas mellan hopp och förtvivlan.

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer