Bästa starten på börsåret på 20 år

Börsen, Börser, börsutveckling, stockholmsbörsen

Under juni slog amerikanska S&P 500-index sin rekordnivå för fjärde gången på 17 månader. Tillväxten på aktiemarknaden kommer efter att centralbanker runt om i världen signalerar att de kommer att sänka räntorna eller införa stimulanser för att hantera den tilltagande globala motvinden. Den amerikanska centralbankens löfte i förra veckan om att agera “lämpligt” för att stödja ekonomin fick marknaden att tolka det som en nära nog säker räntesänkning nästa månad. I Europa har centralbanken ECB meddelat att de kommer att hålla räntorna på rekordlåga nivåer till åtminstone andra halvåret 2020.

Stockholm bäst i Europa

Stockholmsbörsen har under juni gått bäst av de stora europeiska börserna, strax före Londonbörsen, mätt i både lokal valuta och i euro. OMXS30 har under perioden ökat med nära 14,4 procent och bland de svenska bolagen finns flera exempel på kursdubblare under perioden. Finwire har gått igenom de olika börslistorna och tittat på de aktier som presterat bäst under årets första halva.

På Stockholmsbörsens huvudlista leder Itab, som säljer butikskoncept till detaljhandeln, med en uppgång på 95 procent vid en avstämning den 27 juni.

På andra plats kommer guldprospekteringsbolaget Semafo med en uppgång på nära 94 procent och därefter Nuevolution och Sintercast som ökat runt 91 procent. Nuevolutions börsrusning förklaras främst av ett bud från Amgen som vill köpa upp hela bolaget. Femteplatsen kniper Sectra som stigit 88 procent under året, och än mer imponerande med 200 procent på en femårsperiod. 

First North leder ett gäng börsnykomlingar topplistan. I toppen stoltserar vindkraftbolaget Seatwirl med en uppgång på 703 procent under årets första sex månader. Bolaget utvecklar flytande vindkraftverk som kan placeras på djupt vatten och bolaget har fått in både anslag och avtalat om samarbete och investeringar under perioden. Pharmacolog är som tvåa upp med 309 procent och Crunchfish , Ranplan och Soltech Energy är upp mellan 233-303 procent.

Vinnarna bland småbolagen

Bland de mindre bolagen leder Aptahem på Spotlight-listan med en uppgång på 269 procent. Trots den gedigna uppgången under de senaste sex månaderna är Aptahem dock ned 17,7 procent sett till det senaste årets utveckling.

På andra plats ligger börsnykomlingen Hoodin med en uppgång på 240 procent. Aktien noterades i november i fjol och föll 58 procent i premiärhandeln. Aktien bottnade dock vid årsskiftet och har därefter återhämtat sig till en nivå över introduktionskursen. Däremot har aktien en bit kvar till 4,10 kronor som var teckningskursen i emissionen som genomfördes inför noteringen.

Ytterligare forskningsbolag följer därefter på topplistan. Peptonic har ökat 202 procent hittills i år. Sett på tre års sikt är aktien, sedan ett rejält forskningsbakslag i början av 2017, ned 65 procent.

Initiator Pharma och Hamlet Pharma kommer på fjärde respektive femte plats med uppgångar på nära 170 och 161 procent.

Även NGM bjuder på en hel del kursdubblare. Glycorex Transplantation fick fart under maj och uppgången toppar vid halvårsskiftet runt 318 procent. Under 2019 har Glycorex ökat omsättningen och vid fjärde kvartalet vände bolaget till vinst. Uppgången på ett och tre års sikt har uppmätts till 230 respektive 335 procent.

Även Preservia, Obducat, Implementa Sol och börsnykomlingen Adverty har stigit över 200 procent det senaste halvåret.

Förloraraktierna

Men allt är inte guld och gröna skogar. Börsen bjuder även på en del förloraraktier. På Stockholmsbörsens huvudlista toppar krisande klädkedjan MQ förlorarlistan med en nedgång på 80 procent sedan årsskiftet. Moment Group är ned med 77 procent medan Oscar Properties och MTG:s A- och B-aktie har backat mellan 62-65 procent.

På tillväxtlistan First North finns en rad bolag som inte lyckats växa aktiekursen så här långt under 2019. Matra Petroleum har varit handelsstoppad sedan den 13 juni efter ett uteblivet styrelseförslag – detta efter att bolagets aktie handelsstoppats en gång tidigare samma månad. Vid det senaste handelsstoppet var aktien ned 91,5 sedan årsskiftet. Alelion har backat 88 procent hittills i år och Global Gaming 555, som tappat sin spellicens, är ned med 86 procent. På topp 5-listan finns också Confidence International och Targeteveryone som är ned 84 respektive 82 procent.

Future Gaming leder på nedsidan på Spotlight med en nedgång på 85 procent. Därefter kommer Pen Concept, Red Reserve, Esen Esports och Camanio Care med kurstapp på mellan 72-77 procent.

På NGM är det tätt på förlorarsidan. Bland de fem aktier som presterat sämst i år finns Real Holding, Three Gates, Nexar Group, Multidocker och Net Trading – alla ned mellan 66-78 procent.

Oklart om uppgången håller i sig

Samtidigt som börsuppgången är samstämmig på världens ledande börser finns det frågetecken kring hur den uppstått och vad som kommer att hända härnäst. De senaste börsuppgångarna har fått stöd från synkroniserad global tillväxt, stora skattelättnader och tillväxt för både företag och GDP. Rådande uppgång har skett samtidigt som obligationsräntorna håller sig vid de lägsta nivåerna på 30 månader och tillverkningsaktiviteten har uppehåll.

Uppgången har drivits av defensiva sektorer och guldet har stigit till rekordnivåer. Uppgången förklaras sannolikt med amerikanska centralbankens löfte om att agera lämpligt för att stödja ekonomin, vilket marknaden tolkade som en nära nog säker räntesänkning inom kort.

Helt sett till historiska mönster är det rimligt att hålla förväntningarna i schack. Dow Jones-index har nått rekordnivåer under juni månad under 33 år och då har utvecklingen det andra halvåret varit omkring snittet på strax över 4 procent, enligt en sammanställning av Leuthold Group som CNBC citerar. Samtidigt så har utvecklingen under andra halvåret varit bra mycket mer positiv, runt +8 procent, då juniuppgången varit förankrad i marknaden med en stor andel stigande aktier, resonerar de.

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer