Hoppa till huvudinnehållet

Så här ser portföljen ut hos de bästa investerarna

Börsen har skakat lite under senaste veckorna och många sparare funderar över sina portföljer. I detta inlägget tänkte jag därför kolla på vad de bästa investerarna har för aktier och fonder just nu. 

Bästa investerarna köper under kursfallet

Jag gillar att emellanåt kasta ett öga på Shareville och se hur trenderna rör sig där. Det fina med det verktyget är att du kan se rakt in i över 180 000 nordiska investerares portföljer och än mer intressant – se vad de bästa av alla dessa gör!

Bäst i detta fallet mäts på hur väl riskjusterad avkastning man som investerare lyckas åstadkomma. Det betyder enkelt förklarat hur bra man har skapat avkastning utan att det svänger för mycket i portföljen, ju mer det svänger desto högre risk. Måttet heter sharpkvot och är populärt använt av ekonomer, så här ser beräkningen ut:

Mest köpta aktierna i norden

I denna lista ser du hur de 10% bästa investerarna i Norden har köpt senaste månaden. Klickar du på bilden så kommer du till Sharevillesidan och får se listan i realtid.

Ganska intressant observation är att många ökat på och köpt i bolagen som gått dåligt senaste månaden. Spelbolaget Rovio som gjorde en totalflopp för några veckor sedan och vinstvarnar utan minsta förvarning har fått storstryk på börsen. Trots detta har många investerare ökat, förmodligen i tron att marknaden överreagerat på de negativa nyheterna. Även Svenska kasinoleverantören Evolution Gaming har svajat lite efter att ha haft ett otroligt starkt år i ryggen, många som fortsatt öka.

Även gigantiska investmentbolaget Investor har fått ökat antal aktieägare. Intressant är att A-aktien just nu handlas till lägre kurs än B-aktien, skilnaden är att A-aktier har fler röster på stämman och brukar därmed kosta mer. Nu verkar det dock som A-aktien är billigare, så då är det lite bra att köpa den om man är intresserad av företaget.

Aktivt förvaltade fonder börjar locka

Här ser vi mest ägda fonderna just nu bland de 10% bästa investerarna. Klickar du på bilden så kommer du till fondsidan på Shareville och kan se listan i realtid.

Efter att Svenska börsen har skakat sedan årsskiftet så är indexfonderna Superfonden Sverige och Spiltan Investmentbolag ner sedan årsskiftet. Däremot har aktiv förvaltning stått emot, både Swedbank Robur Ny Teknik och Rhenman Healthcare har uppgång sedan årsskiftet. Aktiv förvaltning kostar som vanligt mer i förvaltningsavgift, men i Ny Tekniks fall så är det högsta betyg med 5 morningstar stjärnor. Många investerare som har dessa fonder i sina portföljer nu i alla fall.

Det är alltid sunt att tänka riskspridning och det är en bra lista med olika innehav vi ser bland de 10% bästa investerarna. Det är dels passiva och aktivt förvaltade, dels globalfonder och övriga index än Sverige.

Gör alltid analysen själv

Jag gillar Shareville för att det ger mig inspiration i form av vilka värdepapper andra investerare äger och köper. Däremot får man inte glömma att själv alltid göra analysen, inte bara köpa för att någon annan gör så. Det ibland låta tjatigt men det är för att det är viktigt, börsen består till väldigt stor utsträckning av flockmentalitet och ibland kan det vara väldigt lönsamt att inte blint följa flocken.

Hur gör du nu när det svänger lite på börsen? Sitter du still eller passar du på att göra lite klipp. Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan för att inspirera andra. 

/Alexander Gustafsson

[cp_modal display=”inline” id=”cp_id_13feb”][/cp_modal]

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-03-12 19:31

ja intressant men dessa spel bolag hur många är det det verkar som att döda svenska spel tillåts vad som helst och hitils verkar spel bolagen halvvägs till månen det som förvånar är att det finns så många losers på marknaden..

när det gäller fonder kan man ju göra det lätt för sig man kan kolla gått upp mest senaste månaden veckan året.
förutom Vietnam verkar ryssar vara på väg