Hoppa till huvudinnehållet

Bankrapporterna visar att kriget har effekt

När de fyra storbankerna nu rapporterat står det klart; samtliga vittnar om pressade marginaler på bolån. Det ger guldläge för dig som bolånetagare, men är förstås sämre för dig som aktieägare.

Man hör ofta att bankrapporter inte är särskilt intressanta. Jag håller inte alls med. Här hittar vi ledtrådarom utlåning och bolånemarginaler, som är minst sagt intressanta ur ett privatekonomiskt perspektiv. Dessutom är ju samtliga fyra storbanker folkaktier, populära tack vare sin direktavkastning.

I flera fall har dock analytikerna sänkt sina utdelningsförväntningar för 2019. Så är fallet i Nordea, men framför allt i Swedbank, där utdelningen väntas sänkas nästa vår från 14,20 kronor till 12,75 kronor.

Bankerna i direktavkastningstoppen:

Swedbank:Förväntad utdelning 2019: 12,75 kr

Direktavkastning: 8,4 %

Nordea:Förväntad utdelning 2019: 12,75 kr

Direktavkastning: 9,4 %

SEB:Förväntad utdelning 2019: 6,54 kr.

Direktavkastning: 7,3 %

Handelsbanken:Förväntad utdelning 2019: 6,08 kr

Direktavkastning: 5,8 %

Källa: Infront, analytikernas snittprognoser för 2019.

Höga kostnader i bankerna har länge varit ett tema. Storbankerna måste göra stora investeringar i ny teknik för att hänga med i utvecklingen. Men i första kvartalets rapporter var det en annan sorts kostnader som stod i fokus; de hänförliga till penningtvättsåtgärder. Swedbank aviserade åtgärder för en miljard kronor, och Nordea avsätter 95 miljoner euro för samma ändamål. SEB aviserade inga särskilda åtgärder och Handelsbanken har som bekant ingen verksamhet i det särskilt utsatta Baltikum.

Av naturliga skäl var det penningtvättskostnaderna som hamnade i fokus i samband med rapporterna. Men rapporterna var också högintressanta av ett annat skäl.

Räntenetton ökade – men under förväntan

För första gången på mycket länge rapporterar samtliga fyra storbanker om pressade marginaler på bolån. Räntenettona ökar hos alla banker utom en, även om nyckeltalet hos samtliga kom in under förväntan. Även utlåningen ökar. Men de under åren successivt expanderande marginalerna gör det alltså inte.

Nordea och Handelsbanken flaggade för detta redan i fjärde kvartalet. Nordea har haft ett problem med missnöje bland kunder sedan flyttdebatten och även Panama papers-härvan. I rapporten för fjärde kvartalet skrev Casper von Koskull uttryckligen att man nu ska ta (igen) marknadsandelar på bolån.

I fjärde kvartalet kunde dock dåvarande vd Birgitte Bonnesen stoltsera med bibehållna marginaler mitt i bolånekriget. Inte längre. Nu pressas även Swedbanks, och även SEB:s marginaler.

Marginalerna pressas hos jättarna

Det är svårt att se någon annan anledning än den ökade konkurrensen. De senaste åren har mindre banker som SBAB, Länsförsäkringar och Landshypotek Bank tagit en allt större del av kakan. SBAB:s, Länsförsäkringars och Danske Banks andel av nyutlåningen ligger nu på 40 procent, att jämföra med 15 procent år 2016. Även Nordnet och Avanza finns ju numera också på bolånemarknaden.

Bankdrakarna kan därmed inte längre vara mätta katter. De måste agera för att  behålla kunderna, som tycks ha blivit mer lättrörliga. Nu får vi svart på vitt att också storbankerna är mer villiga att ge rabatt.

Det är guld för dig som bolånetagare, men förstås sämre för dig som aktieägare. Vad gäller bankerna behöver du hålla i plånboken framöver, om inte vinstnivåerna ska falla än mer. Med fler snabbfotade aktörer finns risken att marknadsandelarna för de traditionella storbankerna inte blir så mycket högre framöver.

Bank/Räntenetto/Väntat räntenetto/Utveckling räntenetto/Tillväxt utlåning till allmänheten

SEB 5345 mnkr 5414 mkr 7% 3%
Nordea 1056 mn euro 1122 meur -5% 5%
Swedbank 6421 mnkr 6465 meur 2% 1%
SHB 7934 mnkr 8065 mkr 4% 4%

Källa: Bankernas rapporter i Q1

Läs gärna artikeln i Dagens industri, där jag talar om detta, samt ett inslag i Ekonominyheterna i TV4 på samma ämne.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer