Hoppa till huvudinnehållet

Banker och fastigheter påverkades av räntebeskedet

Veckan som gick var fullspäckad med olika makrostatistik och räntebesked. Speciellt räntebeskeden fick direkta effekter på börsen.

I Japan har ny inflationsstatistik och räntebesked kommit. Konsumentpriserna steg till 3 procent – vilket är den högsta inflationen landet har haft på 8 år. Samtidig valde Bank of Japan att lämna räntan oförändrad på -0,1 procent. Banken är en av få i världen som väljer att ha kvar minusräntan.

I Europa kom Tysklands producentpriser in på 45,8 procent i årstakt i augusti, vilket var rejält högre än vad marknaden förväntade sig på 36,8 procent. Vidare valde Storbritanniens centralbank Bank of England att höja sin ränta med 50 punkter till 2,25 procent, vilket var i linje med förväntan.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve kom med sitt räntebesked i mitten av veckan. Marknaden hade innan prisat in en ökning på 75 punkter, vilket också blev verklighet. Effekterna på börsen var att handeln blev volatil. Det breda S&P-500-indexet sjönk strax innan beskedet kom, för att efteråt stiga rejält innan det sjönk tillbaka på minussiffror.

Vad gäller Sverige överraskade Riksbanken med att under tisdagen höja styrräntan med 100 punkter till 1,75 procent. Innan beskedet kom steg Stockholmsbörsen för att sedan falla tillbaka strax innan klockan slog 10.

“Riksbanken kommer att göra vad som än krävs för att få ned inflationen, även om det leder till en recession”, skrev banken Nordea i en kommentar strax efter beskedet.

Bankerna steg på räntebeskedet…

En av de direkta konsekvenserna från Riksbankens räntebesked går att finna hos de svenska bankaktierna. De svenska storbankerna steg på förväntningar om stigande ränteintäkter i och med att en högre ränta ses som en möjlighet för bankerna att öka sina marginaler när skillnaden mellan in- och utlåningsräntor stiger. Skillnaden mellan ränteintäkter och räntekostnader kallas för räntenetto, och är oftast en av bankernas viktigaste intäktspost.

Efter tisdagens handel hade de största svenska bankerna stigit på börsen. Swedbank steg 2,3 procent, Nordea 2,8, SEB 2 och Handelsbanken 2,6.

…medan fastighetssektorn föll

En motsatt effekt gick att finna inom fastighetssektorn där flera bolag noterade stora tapp. Bland annat föll Wallenstam med 7,1 procent och Castellum med 5,9. Fastighetsföretag finansierar ofta sina projekt genom lån, och en högre ränta kan leda till att kostnaderna stiger för bolagen.

Sammantaget kan räntebesked både höja och sänka aktier såväl som börser i det korta perspektivet och det är svårt att sia om hur utfallet blir. Vad som med största sannolikhet är att vänta är fler räntehöjningar innan året är slut. Både Riksbanken och Federal Reserve signalerat för en högre ränta vid årets slut.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-09-26 18:00

Ja vemstängde av kärnkraften? När el priserna stiger så ökar inflationen när inflationen ökar minskar lönsamheten att arbeta så arbetslösheten stiger. När arbetslöshet ökar kommer flera att vilja ha A-kassa få tar statens pengar slut då får vi en deprition som är extremt Svår att ta sig ur. ..

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm