Hoppa till huvudinnehållet

Bankaktier lockar mest

Börser runt om i världen föll på bred front under mars månad och Stockholmsbörsen var inget undantag. Nordnets kunder inom Private Banking lät sig dock inte skrämmas utan tankade Hennes & Mauritz och bankaktier i den allmänna nedgången.

Börsåret 2018 har inletts med utmanande förhållanden för aktieinvesterare. Börserna runt om i världen har skakats om i den största korrektionen på flera år. Mars månad innebar press på aktier på bred front och en fortsättning på den nedgång som nu präglat marknaderna de senaste månaderna.

Stockholmsbörsen var inget undantag och OMXS30-index backade med tre procent under månaden. Det innebar att årets inledande uppgång på börsen eliminerades och index föll under nollstrecket. Nordnets kunder inom Private Banking gick emot strömmen och var mest aktiva på köpsidan med framförallt bankaktier på shoppinglistan.

Köpsug efter bankaktier

Banksektorn lockade Nordnets kunder på bred front under mars månad. Samtliga stora bankaktier är med bland de tio mest nettoköpta aktierna, vilket är lite ovanligt. Nordea toppar köplistan och är mest nettoköpta aktie under mars månad. Swedbank, Handelsbanken och SEB placerade sig på position 5-7 bland samtliga mest nettoköpta aktier.

Bakom bankernas popularitet ligger förmodligen delvis det faktum att aktierna har haft en svag utveckling på sistone. Av erfarenhet vet vi att Nordnets kunder inom Private Banking gillar att köpa nedtryckta aktier. Samtliga bankaktier har backat mer än index hittills i år och Nordea är den som backat mest med ett fall på närmare 15 procent i år. Nordea har varit i fokus på sistone på grund av bolagets planer på utlandsflytt. Det är inget som verkar bekymra Nordnets kunder, tvärtom ser de kurssvackan som ett köpläge.

Bankerna är samtidigt mycket lönsamma och tillhör eliten bland börsens bolag mätt i termer av direktavkastning, alltså utdelningen i förhållande till aktiekursen. Samtliga de stora bankernas utdelningar avskildes också under mars månad, vilket förklarar intresset för aktierna.

Hennes & Mauritz lockar fortfarande

Dramat kring Hennes & Mauritz fortsätter och Nordnets kunder är mitt i hetluften. Hennes & Mauritz är stadigt i toppen bland de mest nettoköpta aktierna bland Nordnets kunder inom Private Banking, så engagemanget i detta drama är på topp bland Nordnets kunder.

Aktien är samtidigt i fallande trend och den absoluta förloraren bland de största börsbolagen hittills i år med en nedgång på över 25 procent. Rapporten för första kvartalet gjorde inget för att bryta trenden. Rapporten var sämre än analytikernas förväntningar och försäljningsutvecklingen och lagernivåerna överraskade negativt. Rapporten sänkte aktien till nya lägstanivåer för året och de lägsta kursnivåerna på över tio år.

Utdelning i Nobia

Kökstillverkaren Nobia kom in på tredje plats bland de mest nettoköpta aktierna under mars. Förmodligen är det den kommande utdelningen som har lockat. Bolaget meddelade i samband med sin bokslutsrapport att utdelningen blir totalt sju kronor per aktie. I skrivande stund står aktien strax under 70 kronor, vilket innebär en direktavkastning på runt tio procent. Nordnets kunder hoppas att aktien inte faller lika mycket som utdelningen, när den avskiljs i början av april.

Fortsatta försäljningar i Mycronic

IT-företaget Mycronic var mest nettosålda aktie under mars månad. Aktien tillhörde även de mest nettosålda under februari. Inga direkta nyheter påverkade aktien under mars, med Mycronic har haft en förhållandevis stark inledning på året och står drygt 20 procent högre än vid årsskiftet. Bakom uppgången ligger bland annat nya prognoser för intäkterna för 2018 som släpptes tidigare under året. Mycronic tillverkar produktionsutrustning för elektronikindustrin och orderingång och intäkter varierar ganska mycket över tid. Bolaget spår en omsättning kring 3500 miljoner under 2018, vilket innebär ett lyft på 16 procent jämfört med 2017.

Uttåg ur Lundin-bolag

Lundin-bolagen tillhörde de mest nettosålda aktierna under mars. Såväl Lundin Petroleum som Lundin Mining tillhörde aktier som avyttrades mest under månaden. Lundin Petroleum har haft en stark kursutveckling i år och står drygt tio procent högre än vid årsskiftet. Samtidigt sålde bolagets VD Alex Schneiter aktier för drygt 14 miljoner under mars månad. Lundin Mining gynnades av stigande kopparpriser och gick mot strömmen under mars med en uppgång på drygt två procent på en fallande börs. Nordnets kunder lättade på innehaven i uppgången.

/Roger Jansson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer