Avgifter kan äta upp ditt sparande

Detta inlägg är marknadsföring.

 ”Spara för framtiden” – ja, men vad ska du tänka på när privat pensionssparade inte längre är avdragsgillt.  Kanske vill du ha ett långsiktigt sparande i någon form men känner dig osäker på hur. AMF är mest känt för att förvalta pensioner. Men vi är inte bara ett pensionsbolag, vårt fondbolag AMF Fonder erbjuder även fonder för övrigt sparande. Vår målsättning är att hålla låga avgifter, samtidigt som vi historiskt givit konkurrenskraftig avkastning. Som försäljningschef på AMF Fonder svarar jag här på några frågor som vi ofta möter.

Varför pratar AMF så mycket om avgifter?

För att de har stor betydelse för hur snabbt dina pengar växer. Det handlar både om de pengar du faktiskt betalar i avgifter varje år, men också det du förlorar i utebliven avkastning på de pengar som gått till avgifter. Många underskattar hur mycket pengar det kan handla om över tid.

För att ditt sparande ska bli så hög som möjligt är dessa fyra faktorer avgörande: 

  • hur mycket du placerat
  • Om du spar löpande eller gör engångsinsättningar
  • de avgifter du betalar
  • den avkastning du får på sparandet

Ger inte högre avgifter en högre avkastning?

Studier visar att avgiftens storlek är den faktor som påverkar den långsiktiga avkastningen mest. En hög avgift ger inte nödvändigtvis en hög avkastning. Och framför allt inte mer i plånboken totalt. På AMF tummar vi aldrig på en hög avkastning men jobbar ständigt med att förenkla och effektivisera vår förvaltning. Därför har vi låga fondavgifter idag och har kunnat sänka avgifterna för vissa av våra fonder de senaste åren.

Varför äter avgifterna upp ditt sparande?

Många i branschen satsar ständigt på nya fonder som är mer komplexa och därmed prissätts högre.  AMF fokuserar istället på tydliga enkla fonder och våra avgifter är bland de lägsta i branschen. I kombination med prisbelönt förvaltning ger det ett bra resultat.

När det gäller räntefonder bör du som kund just nu vara uppmärksam. I dagens lågräntemiljö riskerar den lilla avkastning du kan få att försvinna med höga fondavgifter.

Slutligen, det kan vara värt att lägga en timme eller två på att se över ditt sparande. En timlön du kan tjäna in med råge. Vill du jämföra olika fonders avgifter besök gärna www.morningstar.se som är en objektiv och jämförande sajt. Är du intresserad av att veta mer om AMF Fonder är du välkommen att kontakta oss. Kika gärna in vårt fondutbud här. www.amf.se/vara-fonder/ Sparande kan vara både tryggt och enkelt.

Här hittar du vårt fondutbud på Nordnet

Text: Anette Carmelius, Försäljningschef AMF Fonder

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer