Hoppa till huvudinnehållet

Räkna inte med valutadopade USA-fonder framöver

Kronan har haft sin värsta start på 26 år, enligt Bloomberg. På plussidan är att ditt sparande gynnas. Men när Fed pausar räntehöjningarna kan vi inte räkna med samma boost i USA-fonderna.

Det var en farhåga som var rentav onödig. Majoriteten i Riksbankdirektionen vill inte sen en förstärkning av kronan, eftersom en svag krona gör importen dyrare och hjälper således till att hålla upp inflationen. Därför fanns en viss oro för en starkare krona i samband med att Riksbanken höjde räntan i december.

Men kronan har fortsatt att försvagas sedan årsskiftet. Nu är nedgången 4,6 procent gentemot dollarn i år, och hela 11 procent på ett år. Allt annat lika räcker reskassan på USA-resan bara cirka två tredjedelar så långt som den gjorde för fem år sedan. Mot euron har kronan på fem år försvagats med 20 procent.

Riksbanken har som sagt ett intresse av att hålla kronan på en låg nivå. Å andra sidan är en svag krona en indikation på ett lågt förtroende för svensk ekonomi. Det är ingen fjäder i hatten. Kronan är heller knappast en valuta att hålla hårt i när det blåser på världens finansmarknader – tvärtom. Kronan är en liten valuta som investerare i dessa lägen flyr ifrån. En viss oro för svensk bostadsmarknad bland utländska analytiker och investerare bidrar säkerligen också till att pressa kronan.

På plussidan med kronförsvagningen är att ditt sparande i aktiefonder som placerar utomlands gynnas. De senaste åren har de faktiskt valutadopats. Det beror på att för varje dollar eller euro du köper fondandelar för så får du mer tillbaka i kronor. De amerikanska aktierna i en, säg globalfond, är ju noterade i dollar. Om dollarn då stärks gentemot kronan med fem procent så kommer aktierna i globalfonden ha ökat i värde med fem procent även om kurserna har stått stilla.

Ungefär två tredjedelar av de aktiefonder som svenska sparare äger placerar utanför Sverige. En familj som sparar 2000 kronor varje månad i aktiefonder har under det senaste året därför sett sina fonder öka i värde med ungefär 160 kronor i månaden på det kapital man satt in – endast på grund av kronförstärkningen. Har man då ett stort sparande från början blir effekten förstås större.

Det medför såklart också att det finns en valutarisk i våra fondportföljer som är negativ. Skulle kronan stärkas till att ligga på 2013 års nivåer så skulle det ju allt annat lika innebära att våra USA-, Europa- och globalfonder tappade 20-30 procent. Och det trots att index är oförändrat.

Men dit är det långt. Visst har Federal Reserve pausat sina räntehöjningar, men för Stefan Ingves lär det bli svårt att genomföra en andra höjning av reporäntan i höst. Inflationstrycket är svagt och när både Fed och ECB avvaktar blir det svårt för den lilla svenska centralbanken att agera på egen hand.

Men kanske är tiden med en mycket starkare dollar gentemot kronan ändå över, och vi ser en lugnare utveckling. Det är inte negativt för dina fonder, men kanske kommer de inte valutadopas i samma utsträckning framöver.

Läs gärna artikeln på ämnet i Svenska Dagbladet.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-02-12 21:09

Ja tycker inte alls det är en fördel att ha en svag krona. Du kanske tjäna pengar på att köpa utländska fonder nu. Men om kronan stärks så blir det mindre. Men all mat och varor vi köper av andra länder, det blir ju dyrare när kronan är låg. Och när man reser utomlands. Du vill vi ju inte ha en svag krona. Den ända som är glad är ingves. Som gillar en svag krona. Så att sverige kan expotera mycket. Ingves höjer nog räntan Men han skulle ha höjt den för länge sedan. Och mycket. Vi borde ligga på… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-02-18 13:07

det man vill uppnå är att det billigare att köpa svenska varor. m men man biter sig i svansen dom flesta industrier köper mera än vad man själv producerar.. det blir dyrare för svensk industri att producera. man försöker blåsa sina leverantör genom att betala ned en valuta s0om är värd mindre. . nu går ju inte detta leverantör hissar ju priserna och då rasar valutan mera .. detta är något väldigt farligt för får man fart på inflationen då går det inte att stoppa den beräknas omedelbart och den går inte att få bort det är en fråga om… Läs mer »

Anonym
Anonym
2019-02-18 11:57

är det rimligt med en valuta som mest liknar en diktators valuta från en svunnen tid är det rimligt vi är ju med i EU numera och den så kallade valuta ormen borde gälla hela EU och Sverige är med i EU så hur är detta möjligt.. detta är särskilt intressant med brexit det kan ju knappast vara så att pundet går ner för man år ur EU .. kan det vara så att det är bätrre att kasta ut tyskarna , uppenbart är det så att man sålt sig själv när an tog in euron och kastade ut D… Läs mer »

Anonym
Anonym
2019-02-20 21:08

Ja svenska kronan fortsätter utför i banan republiken Sverige med cirkus direktör Löfvén i spetsen och med clownerna Lövin och Fridolin som sprider skratt i manegen med diverse falsarier. Direktören har fått fortsätta, fast han inte lyckats med något de senaste fyra åren på cirkusen. De har fått bygga ut för det kom lite fler folk eftersom det är gratis att komma in på cirkusen. Nu har de fått gästpelare från Sesame Street, de två mupparna Lööf och Björklund som har lyckats teckna kontrakt för cirkusen i fyra år. De kommer sitta på en balkong och skrocka och mumla utan… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-03-09 20:18

Jag tror att inflation mycket hög i Sverige pga pris varor går upp hella tiden och mycket svag krona.