Hoppa till huvudinnehållet

”Att investera i småbolag är lite som föräldraskap……”

Detta inlägg är marknadsföring.

Vi träffade Anders Nilsson, en av den brittiska kapitalförvaltaren Schroders medarbetare i Sverige och Norden. Vi kollar lite mer ingående på hur det är att investera i småbolag på global nivå. Vad är bra för dig som investerare att tänka på samt få en inblick i hur det går till.


Som föräldraskap säger du, det var en intressant liknelse. Hur menar du då?

Det var en av våra förvaltare i London som sa det här, och tanken var att jämföra med hur det ofta ser ut när barn växer upp. Man talar ju om trotsåldern som ofta infaller vid 2 år eller så, sedan kommer ofta ett antal spännande och fascinerande år när barnen växer och utvecklas på olika sätt. Men sedan blir de tonåringar och allmänt svårhanterliga….kanske.

Det är ungefär samma sak med småbolag, först är de svåra att investera i just för att de är för små, och i andra änden har de vuxit sig för stora och svåra att hantera av det skälet. Men perioden däremellan, det är där det man ska vara med.  Efter spädbarnsstadiet och fram till tonåren.

Hur ser definitionen av ett småbolag ut?

Det finns många olika definitioner, men när det gäller fondförvaltning kan ju olika förvaltare ha egna interna riktlinjer för sina fonder, om dessutom kan ändras över tiden. Det beror ju också på hur fonden investerar, om det är en global fond eller om den bara investerar i ett land. Utöver det kan ju också olika förvaltarteam ha olika strategier och definitioner, så är det hos Schroders eftersom våra team är väldigt självständiga.

Har du exempel på det?

Ja, om vi tar vår globala småbolagsfond, Global Smaller Companies så har vi ett stort univers, vi utgår från de 30% värdemässigt minsta bolagen världen över, vilket också leder till en mycket diversifierad portfölj. Om vi tar en av våra brittiska småbolagsfonder, UK Dynamic Small Cap, så investerar den bara i de 10% minsta brittiska bolagen, alltså betydligt mer koncenterat.

Och i USA har vårt amerikanska small cap-team definierat småbolag som bolag med ett börsvärde mellan 200 miljoner och 4 miljarder USD. Så det finns ingen absolut sanning egentligen.

Finns det andra saker som är viktiga?

Ja, först och främst måste man komma ihåg att det kräver mycket resurser och arbete om man ska följa småbolag på ett bra sätt, inte minst globalt. Av alla bolag världen över är 90% definierade som småbolag rent antalsmässigt. Men det är de resterande 10% som utgör den värdemässigt absolut största delen, och därför är det de bolagen flertalet analytiker och liknande följer.

Det finns alltså ”gömda juveler”?

Ja, det gör det absolut. Men återigen, man ska hitta dem också. Jag tror inte vem som helst kan lyckas med småbolagsförvaltning, man måste avsätta dedikerade resurser och verkligen satsa på den delen av marknaden. Och ska man investera globalt ska man nog helst ha personal ”på marken” lokalt som båda kan besöka bolagen men som också kan den lokala marknaden och ibland de kulturella skillnaderna. Och inte minst, undvika de dåliga, övervärderade eller illikvida bolagen, för det finns många sådana också.

Och det har Schroders?

Ja, faktiskt, vi har representation på 37 platser världen över och på 22 av dessa finns förvaltarteamen helt eller delvis stationerade. En förhållandevis stor del av dem ägnar sig specifikt åt småbolag. Ta vår globala småbolagsfond igen som exempel, där jobbar 29 personer med förvaltningen, och det fungerar så att 6-8 personer från varje regionalt team i USA, Europa, Japan och Asien tar med sina bästa idéer in i den globala portföljen. Parallellt med att man självklart förvaltar sina regionala småbolagsfonder som man är specialiserad på.

Vad vill ni se hos ett bra småbolag?

Det kan vara att det  är ett ledande bolag i en nischad marknad, att man har en unik produkt eller tjänst som sticker ut, att man har en kompetent och trovärdig ledning som gärna får äga en rejäl del själva, 5% eller mer, och så självklart att man har bra kassaflöde och god lönsamhet.

Men ger småbolag verkligen bättre avkastning än de stora, kända bolagen?

Generellt har det varit så historiskt om vi ser till hur olika index utvecklats. Om man satsade 1 pund i brittiska småbolag den 1 januari 1955 hade man den 31 december 2016 ett värde av 1,087 pund om man investerat i stora bolag, medan man hade 6,067 pund om man investerat i småbolag på den brittiska marknaden. Och samma mönster har vi sett både globalt, i USA och inte minst i Sverige och Norden.

Men historisk avkastning är ju ingen garanti för framtiden, eller?

Nej, så är det ju. Men grundförutsättningarna är desamma idag. Bolag startas, växer, noteras, växer, upptäcks av fler, växer, och passerar genom den där fasen mellan trotsålden och tonåren. Så långsiktigt kan mycket väl historien upprepas.

Vilka risker ska man tänka på när det gäller småbolag, som fondsparare?

Det finns risker som är mer förknippade med småbolagen än de stora bolagen. Ofta sägs det att småbolagen har sämre likviditet, och det är också ofta sant.

Hur hanterar man det?

Ofta handlar det om tidshorsionten. Likviditeten är en kortsiktig risk, och småbolagsfonder är långsiktiga placeringar. Är man långsiktig behöver det alltså vara ett problem. Sedan är det ju något vi hanterar i förvaltningen, där riskhanteringen är viktig. Och om man är långsiktig och om man har en bra förvaltare till sin hjälp så kan till och med den sämre likviditeten vara en möjlighet eftersom det ibland uppstår en ”illikviditetspremie”, det vill säga visssa bolag  värderas lite lägre just för sin sämre likviditet. Detta har ingen betydelse för en långsiktig investerare som kan utnyttja en sådan rabatt.

Något mer?

Ja, en annan sak är volatiliteten, den är i regel högre för småbolag än storbolag. Svängningarna upp och ner är lite större i det korta perspektivet. Ofta beror det på att mer kortsiktiga investerare kanske säljer av småbolagen först när marknaden är orolig.

Är långsiktighet botemedlet mot det också?

Ja, faktiskt. För återhämtningarna brukar också vara både snabbare och starkare än för stora bolag. Dessutom är det här något som märkts mindre och mindre de senaste decennierna, efter år 2000 är volatiliteten ungefär densamma för småbolag som för stora bolag.

Tack så mycket Anders, en bra inblick för den nyfikne på småbolag och hur man investerar i dessa.

Här hittar du mer information om Schroders fonder.         

 

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-12-15 14:58

Edit