Hoppa till huvudinnehållet

Att handla i motvind

Idag tänkte jag prata lite om hur jag brukar agera när jag handlar i motvind. Med motvind syftar jag på när idéerna inte spelar ut sig, när man tycker marknaden straffar en personligen eller när man handlar allmänt dåligt.

Som daytrader vill man tjäna pengar varje dag. Även om index är -1% godkänner man inte att depån är -0,5%. Vårt jobb går ut på att tjäna pengar varje dag och det har man också som mål när man startar upp terminalerna på morgonen.

För mig personligen, är starten på dagen väldigt viktig. Den tenderar att sätta ribban för dagen. Får jag en bra start kan jag fortsätta vara aggressiv och arbeta med det självförtroende jag fått utav en bra start. Får jag däremot en sämre start på dagen blir det lätt att jag försöker jaga ikapp de förluster jag realiserat. Och att jaga… det ska man låta bli. Fördelen för oss traders är att vi sitter här heltid vilket gör (borde iallafall göra) att vi kan arbeta med ett mer långsiktigt tålamod. Det kan ta flera timmar, om ens dagar innan man tar en trade och det är sunt. Men även om man sitter deltid eller inte har möjlighet att jobba med detta heltid kan man fortfarande tillåta sig vara utanför marknaden och vänta på den möjlighet man väntat på. En position utanför marknaden är också en position. Det kan låta tråkigt att ta ett steg utanför marknaden, men tråkigare är det väl att förlora pengar?

När det är som jobbigast och går som sämst är det bästa du kan göra är att ta ett steg tillbaka och reflektera över dina misstag. Jag brukar försöka identifiera de misstag jag begått och försöker se till att jag inte gör om det igen. Här kan det vara ett stort plus om du för en tradingdagbok. Det behöver inte vara en detaljerad bok där du skriver ner varje affär utan det kan vara enstaka meningar om vad du gjorde bra och vad du kunde ha gjort bättre. Det ger dig möjligheten att reflektera och titta på fakta. Det kan visa sig att det är att förlusterna är väldigt stora kontra vinsterna, eller att man handlar för mycket och blir bortfintad i bruset på grund av dålig conviction. När jag väl identifierat misstagen brukar jag alltid försöka handla med mindre positioner och fokusera mer på processen i att göra rätt, att få rätt, än att tjäna tillbaka de pengar jag förlorat. Genom att komma in i flowet och bygga upp ett självförtroende är jag sedan redo att lägga på ursprunglig size.

Låt möjligheterna kom till er! Inte jaga möjligheter..

Dessutom vill jag pitcha för Traders Club, en community där vi bland annat diskuterar saker som jag precis skrev om. Dessutom varje morgon, runt kl 8, kör jag en liten morgonvideo där jag går igenom vad jag tycker är aktuellt för dagen. Det kan vara om ett bolag släppt delårsrapport eller hur öppningen ser ut att bli. Det vill du inte missa! Ansöker till Traders Club gör du här!

Sist vill jag pitcha för Nordnets nya sida för oss som är intresserade av mer kortsiktiga affärer. De har ett nytt team på plats som hjälper dig komma igång på nolltid. Den nya sidan hittar du här!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer