Hoppa till huvudinnehållet

Tillåt dig själv att göra fel

Trots att jag anser mig själv vara relativ färsk på marknaden har jag under mina år framför skärmarna ändå lärt mig ett och annat. Många frågar mig hur det var jag började och hur man kommer igång och “gör det jag gör”. Först och främst har jag en stark tro på att man måste gå sin egen väg. jag har tidigare pratat mycket om att hitta en egen strategi som passar en själv.. och hur gör man det? Jo genom att gå sin egna väg..

Trading är till en början, och jag kan lova er, fortsätter handla mycket om trial and error. Du gör något dåligt och förhoppningsvis lär du dig till nästa gång. Likaså lärde du dig när du gjorde någonting bra, då är det dags att notera ner det och komma ihåg det tills nästa dag. Du måste tillåta dig själv att göra fel för att sedan kunna göra rätt!

I min start på tradingen handlade jag allt möjligt, och med enorm hävstång och utan kontroll på min risk. När jag ser tillbaka på mina trades kan jag uppriktigt säga att jag är glad att jag överlevde den perioden. När jag sedan väl hittade ett koncept med tillhörande strategier och vad det innebar kom inte mina resultat direkt, men min plan var mer konkret och det fanns en baktanke med varje trade. Allt blev mer fokuserat kring risk och reward. Mina resultat varierade fortfarande kortsiktigt, och det låter jag det också göra än idag. Men långsiktigheten resulterade i ett bättre resultat. Det har ligger mycket till grund i att jag haft en längre bra period även om man, som sagt, låter kortsiktiga resultat variera.

Även om man kan känna sig vilsen i sin handel rent strategimässigt, borde och bör man iallafall alltid ha koll på sin risk om man vill överleva. I trading är det omöjligt att undvika förluster, det är naturligt, frågan är bara hur stora de är och hur mycket de kostar. Och det är när det känns som jobbigast som du egentligen önskar att du borde använt dig av en stoploss eller tagit dig ur positionen tidigare. När jag brukar dra i stopplinan känns det självklart inte bra till en början, ett antal mindre positiva tankar går igenom huvudet men efter ett tag lättnar det faktiskt. Jag kan därför lämna den dåliga traden och fokusera på nästa som jag ska göra bättre. Det gäller att släppa det dåliga, lära sig av det och inte göra om samma misstag. Trial and error! Det är något som jag gillar med trading!

I det senaste avsnittet i FoK gästades grabbarna av Mikrit, en heltidstrader som berättar om sin bakgrund och hur han kom in på yrket. Stark lyssningsrek! Men det tipset som han generellt ger är ha koll på sin risk. Det är a&o.

Hur jobbar du med din risk? Är ditt risktagande utformat på känslor eller kalkyler?

/Ekka

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-08-11 21:33

Ja känner igen mig mycket i det du skriver. Det gör lite ont innan ta en förlust. När en aktie inte gå som man vill. Men när man har tagit förlusten så är det bara att gå vidare och försöka igen. Min risk i en aktie beror på lite hur länge vill äga aktien. Men ibland går man på känslor med risken i en aktie. Har kursen stigit mycket och ligger över all time high på inga nyheter. Och en aktör har köpt mycket aktier i veckan. Och sen börjar sälja. Så dra ja öronen åt mig och minskar mitt… Läs mer »

Anonym
Anonym
2018-08-12 14:18

min riskhantering består kortfattat av att inte ligga i långa positioner på börsen just nu, med några undantag. annars är det swings som gäller. 5-10% vinst nöjer jag mig oftast med och vad som sedan händer med aktien bryr jag mig ej om.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-08-12 14:42

Ja tycker med det är hög risk på börsen nu. Med alla handelskrig på gång. Och den låga räntan som ska upp. Brexit. Eu som slutar stödköpa obligationer med mera. Många års uppgång på börsen. + det svenska valet. Det kommer inte blir någon klar vinnare som få 50 %. Vi få se vilken konsultation som det blir efter valet.

Anonym
Anonym
2018-08-14 17:33

Tack för ett bra inlägg, Ekka!
(Men det heter TRIAL and error, inte trail. 😉 )