Vinnare och förlorare under börsåret 2018

I sista veckans fokus för börsåret 2018 så gör jag en årskrönika med de händelser och värdepapper som har definierat det gångna året. Vilka sektorer, länder och händelser som har skapat avkastning eller tappat stora värden. 

Stockholmbörsens sektorkamp börsåret 2018

Det har varit ett minst sagt skakigt börsår. Nu har vi ju inte ännu stängt börsåret 2018, men högst troligt landar vi på ett negativt resultat. Det har dock inte varit katastrofalt negativt, men känslan i marknaden är nästa som om det varit en börskrasch. Förmodligen beror det på den höga volatilitet vi har fått uppleva. Börsen föll snabbt och ganska mycket i både februari och oktober, men har även haft en del månader med god uppgång.

När vi nu utvärderar börsåret på sektorsnivå så blir det mer uppenbart att vi är sent i konjunkturcykeln. Det är Industrials och Basic Materials som är Stockholmsbörsens två sämst presterande sektorer med en nergång på omkring -10-15 % under året. Storbolag som SSAB, Boliden, Atlas Copco och SKF har tappat mycket.

Bäst presterande sektorer är Technology och Health Care med uppgångar på omkring 25-30% under året. Det är minst sagt imponerande resultat då börsen som sagt haft en lätt negativ utveckling. Bolagen som drar upp det är såväl Swedish Orphan Biovitrum, Elekta samt Ericsson och Nokia.

Stockholm Health Care Stockholm Technology Stockholm Basic Materials Stockholm Industrials
SOBI 70% Ericsson 55% SSAB -25% Atlas Copco -40%
Elekta 70% Nokia 40% Boliden -25% SKF -25%
AstraZeneca 25% Hexagon 5% SCA -15% Sandvik -10%

De största bolagen i respektive sektorsindex, då index är marknadsviktade är det dessa som påverkar mer. 

Globala vinnarbörser under året 2018

Jag letade fram listan på global börsindex av indexleverantören MSCI för att se vilka marknader som har presterat och vilka som har tagit stryk under det gångna året.

Bland vinnarna hittar vi delvis BRIC länderna Brasilien och Ryssland med en uppgång på knappt 20% under 2018. Längst upp hittade jag Tunisien med en uppgång på nästan 40%. Nu är detta ett väldigt litet börsland och indexet består enbart av 2 aktier. Då dessa båda, Bank och dryckesföretag, har gått bra och således indexet också.

Kollar vi på förlorarna så hittar vi ett liknande exempel. Belgiska indexet består till 50% av Anheuser-Busch, dryckesföretaget med märken så som Budweiser och Corona för att nämna några. Det har varit ett dåligt år för bolaget vilket har bidragit i stor utsträckning att belgiska indexet är ner ca -20% iår.

Turkiet har haft ett riktigt jobbigt år. Indexet är ner ca -20% och den lokala valutan har tappat stort värde mot övriga internationella valutor efter förtroendekris i landet. Alla indexen ovan har beräknad utveckling i sin lokala valuta. Om vi hade mätt Turkiets nedgång i andra valutor hade nedgången således varit ännu större.

Grekland har fortsatt problem med ekonomin och återfinns även bland världens sämst presterande börsen iår. En nedgång på nästan 70% i indexet MSCI GREECE.

Kryptoåret 2018

Kryptovalutar var på allas läppar under inledningen av börsåret 2018. Det var inte så konstigt då det pågick en kraftig uppgång i priserna med start under hösten 2017. De två största “valutorna” Bitcoin och Ethereum har även börshandlade certifikat som går att investera i. Prisutvecklingen har varit kraftigt negativ under större delen av året och i Ethereum har nästan 90% av priset gått förlorat.

Den mer nyanserade bilden är ju att 2017 medgav kraftiga uppgångar, så de som har investerat över en längre tid har fortfarande gjort en ganska god affär. Det blev en bubbelutveckling av priset under senare delen av 2017 och i början av 2018, prisbubblan sprack sedan och nu blir det spännande att se vilken funktion kryptovalutor kommer att ha framöver.

Cannabisåret 2018

En annan het trend på börsen har varit uppkomsten av cannabisrelaterade aktier. Det fick en stor medial uppmärksamhet under början av året då cannabis är i sig ett het politisk fråga. Det finns såväl kraftiga motståndare som starka förespråkare. Även om cannabis inte är legaliserat i Sverige så är det fortfarande fullt möjligt att investera i utländska cannabis-aktier.

Aktierna Canopy Growth och Aurora Cannabis har varit med på mest köpta listan hos Nordnet under året. Fastighetsaktien Innovative Industrial Properties har fått uppmärksamhet internationellt, det är en såkallad fastighetsfond (REIT) som äger lokaler där cannabis odlas.

Detta är givetvis bara några av händelserna, indexen och värdepappren som har definierat börsåret 2018. Vad tycker du historieböckerna bör ha med sig som tydliga faktorer som påverkat oss under det gångna året? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-12-17 07:28

Cannabis på Svenska. 😉

Anonym
Anonym
2018-12-17 15:07

Tror på cannabisaktierna framöver eftersom det alltid är nice att tända upp en fet en. Sky is the limit!