Så blev ipo-året

Det har varit få nyintroduktioner i år på Stockholmbörsen och där kursutvecklingen skiljer sig stort mellan premiärbolagen. Finwire summerar ipo-året och konstaterar att Better Collective gått bäst medan Bygghemma har varit den största floppen. Nordea bedömer att det är för tidigt att säga om de positiva fundamenten för börsnoteringar är förbi.

Med drygt en vecka kvar på året ser det ut att stanna på åtta nyintroduktioner på Stockholmsbörsen, Nasdaq Stockholms huvudlista under 2018. Det är en lägre nivå jämfört med de senaste åren. 2017 bjöd på 14 nyintroduktioner och 2016 på tolv nyintroduktioner på Stockholmsbörsen. 
Antalet nyintroduktioner brukar vara korrelerat med en positiv börsutveckling, eftersom det krävs en hygglig börs för att bolagen och dess ägare ska våga trycka på knappen och genomföra en nyintroduktion. 

Populärast notera sig i juni

Det finns också en tydlig säsongseffekt över året. Det andra kvartalet brukar ha flest nyintroduktioner på året då många vill notera sig på våren före midsommarhelgen. I år skedde hela fem av åtta nyintroduktioner under året i juni. Det tredje kvartalet, med semestermånaderna juli och augusti, brukar ha minst antal nyintroduktioner på året.Antalet nya bolag på Stockholmsbörsen i år är dock betydligt högre än åtta, då listbyten från First North och Spotlight samt avknoppningar från ett befintligt börsbolag räknas som egna kategorier och inte tagits med i denna sammanställning.

Bäst utveckling för Better Collective…

Nyintroduktionerna har också haft en blandad utveckling på börsen i år. Danska Better Collective, som erbjuder innehåll och tjänster för betting, har gått bäst med en uppgång på 19 procent jämfört med teckningskursen. NCAB Group, som levererar mönsterkort, har klättrat 13 procent jämför med teckningskursen. Lime Technologies, som säljer CRM-system, har ökat med 10 procent. Aktien hade dock bara hunnit handlas i sex dagar. Calliditas Therapeutics, som säljer läkemedel inom områden anestesi och dialys, noterar en marginell uppgång jämfört med teckningskursen. 

…och sämst utveckling för Bygghemma

Bygghemma, som säljer byggvaror på nätet, är den största floppen bland årets nyintroduktioner med ett kursfall på 35 procent jämfört med teckningskursen. Teknikkonsulten Projektengagemang har också haft det tungt på börsen med ett kursfall på 23 procent. Arion Bank, som dubbelnoterades både på börserna i Reykjavik och Stockholm, noterar en nedgång på 11 procent för det svenska depåbeviset. Medicinteknikbolaget Q-linea noteras 4 procent lägre än teckningskursen. Aktien hade dock bara hunnit handlas i fem dagar. 

Premiärdag Bolag Teckningskurs Slutkurs 13/12 Förändring
2018-03-27 Bygghemma 47,50 31,10 -35 %
2018-06-05 NCAB Group 75 85 +13 %
2018-06-08 Better Collective 54 64,50 +19 %
2018-06-15 Arion Bank 6,11 5,46 -11 %
2018-06-19 Projektengagemang 47 36 -23 %
2018-06-29 Calliditas 45 45,50 +1 %
2018-12-06 Lime Technologies 72 79 +10 %
2018-12-07 Q-linea 68 65,10 -4 %

“För tidigt säga om positiva fundament för noteringar är förbi”

Hur ser det då ut för nästa år? Nordea skriver i en färsk kommentar att det annars heta börsklimatet i Norden svalnat de senaste månaderna med flera bolag som ställt in sina noteringplaner på grund av fallande aktiekurser. Storbanken tycker att det ännu är för tidigt att säga att de positiva fundamenten för börsnoteringar som setts under de senaste åren är förbi. Det uppger Mathias Leijon, som jobbar med företags- och institutionsverksamheten på banken, till Bloomberg.

Leijon framhäver att även om ett flertal noteringskandidater har skjutit upp planerna till nästa år så finns det utrymme för en ganska bra marknad 2019. För att det ska ske måste det komma en tid av stabilitet och att prisförväntningarna mellan köpare och säljare möts.

“Letar utköpskandidater”

Samtidigt letar investerare efter utköp från börsen. Under 2018 har CVC Capital Partners lagt ett bud på Ahlsell, Ramsay Generale köpte Capio och Schorling & Partners köpte Melker Schörling.

“Marknaden där publikt blir privat är fortsatt väldigt aktivt. Företagsdrivna affärer med tydliga kostnadssynergier har tagits emot väl och detta segment väntas fortsatt vara aktiva”, säger Mathias Leijon till nyhetsbyrån.

Framförallt tror Nordea-chefen att sektorer inom frakt, teknik, media och telekom kommer att vara drivande i förvärvs och fusionsaktiviteter under 2019.

Henrik Öhlin och Rikard Jansson, Finwire

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer