Hoppa till huvudinnehållet

Är du pensionerad företagare och funderar på utlandsflytt?

Detta inlägg är marknadsföring.

Oavsett om du varit företagare hela livet eller bara delar av ditt yrkesliv kanske du drömmer om att efter pensionering flytta utomlands. Det kanske inte heller handlar pensionering utan bara en dröm att flytta någon annanstans och njuta av livet – åldern har egentligen ingen betydelse, den är bara en siffra som man brukar säga. Många har fått upp ögonen för utlandsflytt genom den debatt som pågått kring de förmånliga reglerna som gör att man kan flytta till Portugal och undgå svensk skatt. Vad handlar det egentligen om och är det bara Portugal man kan flytta till?

Det gällande dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Portugal har några år på nacken, det undertecknades 2002 och är upprättat enligt den gängse modellen för OECD-medlemmar. Artiklarna i avtalet avviker därmed inte nämnvärt från övriga avtal som Sverige har med andra OECD-länder. Det som fått svenska politiker att vilja ändra avtalet är främst den artikel som hanterar beskattningsrätten på pensioner. Enligt avtalet ska pensioner, utom statliga pensioner, beskattas i det land där den skattskyldige bor och har hemvist. Konsekvensen blir således att om en svensk pensionär är bosatt i Portugal, ska inkomsten från de svenska tjänstepensionerna beskattas i Portugal och inte i Sverige. Skulle en portugisisk pensionär flytta till Sverige gäller givetvis det omvända.

Det som avviker mot andra länder handlar om att Portugal internt valt att sänka sin skatt till 0 %. Att Portugal valt att inte ta ut skatt på pensioner kan tyckas märkligt med svenska ögon sett. Portugal har valt en annan modell för beskattning av sina nyinflyttade utländska medborgare. Genom att beskatta portugisisk konsumtion i stället för inkomster har Portugal genom pensionärernas inflyttning tillsammans med andra åtgärder fått möjlighet att komma ur sin svåra kris efter 2008 och lyckats få en tillväxt i ekonomin. Det finns nu ett omförhandlat avtal mellan Sverige och Portugal som ändrar förutsättningarna och kommer innebära att det i framtiden tas ut svensk s k SINK-skatt (25% för närvarande) på de pensioner som tidigare varit skattefria. Detta avtal måste dock godkännas i båda länders parlament och så har ännu inte skett i Portugal.

Portugal är emellertid inte ensamma om att ha särskilda skatteregler för att locka till sig utlänningar. Andra länder, t ex Italien och Spanien har infört liknande regler och vi har sett olika förslag nu under Covid-19 där länder vill locka till sig rika pensionärer och andra som kan komma till landet och konsumera.

För dig som vill flytta utomlands gäller det dock att tänka på många saker. Var eventuell pension kommer beskattas och till vilken skattesats är en fråga, men det finns ett antal andra aspekter utöver det att fundera kring. Om du fortfarande äger andelar i ett svenskt AB och flyttar utomlands innebär normalt sett detta att du har s k väsentlig anknytning till Sverige. För att då undgå svensk beskattning krävs att du säljer eller likviderar ditt bolag, alternativt skapar en ny bolagsstruktur med ett utländskt bolag. Det är dock kostsamt med utländska bolag – rådgivningen som krävs och den löpande administrationen handlar om avsevärt större belopp än det kostar att driva ett svenskt AB.

Den bostad du äger eller hyr i Sverige måste du normalt sett också sälja eller säga upp om du vill bryta anknytningen till Sverige. Familjen med make/maka eller minderåriga barn binder dig till Sverige, så det går normalt sett inte att bara flytta iväg själv utan att ta hänsyn till den övriga familjen.

Reglerna kring arv, testamente och skilsmässa skiljer sig åt mellan olika länder. Även om du har ordnat med äktenskapsförord och testamente i Sverige är det inte säkert att de dokumenten fungerar med automatik i det land du flyttar till.

Många tänker att det krävs att man flyttar utomlands i princip permanent för att kunna åtnjuta de största skattefördelarna och undgå de svenska förhållandevis höga marginalskatterna, men det finns ett antal olika lösningar att fundera kring. Dubbelbeskattningsavtalen styr ofta beskattningen utifrån hemvist och du kanske inte måste lämna allt i Sverige för att uppnå beskattning i ett annat land. Det är dock regler som till synes är enkla, men tillämpningen är inte enkel och det finns en omfattande och aldrig sinande ström av nya avgöranden i domstolarna som påverkar detta. Det finns tråkiga exempel på fall där man missat detaljer och inte kunnat visa för domstolen att man befunnit sig utomlands med följd att Sverige beskattat allt man trott att det andra landet skulle beskatta.

För dig som vill flytta utomlands gäller det således att fundera både kring vad du vill uppnå och det bästa och enklaste sättet för att lösa olika problemställningar. Att anlita erfarna skatterådgivare och advokater är mitt råd. Det kostar givetvis, men det kan bli väldigt dyrt att göra fel och skapar stor oro. Grundidén var ju att njuta av livet.

Maria Sommert, Auktoriserad Skatterådgivare hos EY

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm