Hoppa till huvudinnehållet

Är ditt sparande tryggt hos banken?

En del av er kontaktar oss med frågor kring det nya krishanteringsdirektivet som gäller för alla europeiska banker och som tagits fram av Europas finansministrar. Syftet med direktivet är framför allt att skydda länderna och deras skattebetalare mot att behöva lösa ut banker i kris.

Krishanteringsdirektivet ska förhindra bankers konkurs

Det som direktivet har formulerat är i vilken ordning olika åtgärder ska tas till, för att så långt som möjligt förhindra konkurs och att offentliga medel ska behövas för att rädda bankerna. Man ställer också högre krav på bankernas stabilitet i from av kapital och likviditet.

Förändringarna som har gjorts har väckt många frågor, och det finns en oro att man som bankkund får ett sämre skydd i och med detta. Men i verkligheten är det precis tvärtom. Direktivet ska hjälpa till att förhindra konkurser och bankkriser, och det är förstås positivt för bankkunderna.

Ditt skydd – insättningsgarantin

Den statliga insättningsgarantin skyddar dina insatta pengar på precis samma sätt som tidigare, och det kan du läsa mer om här. Insättningsgarantin motsvarar 100 000 euro, och dessa pengar kommer inte kunna användas för att rädda en bank från konkurs.

Här hittar du Riksbankens beskrivning av det så kallade skuldnedskrivningsverktyget, som ska användas för att hantera banker i kris. Även SEB’s Hampus Brodén beskriver det här utförligt i ett blogginlägg.

Jag vill avsluta med att säga att det inte finns någon anledning att vara orolig för någon bankkris här i Norden idag. Samtidigt känns det tryggt att våra europeiska beslutsfattare har dragit lärdom av tidigare bankkriser och har enats kring en plan som ska kunna skydda oss som medborgare och bankkunder om vi skulle drabbas av nya kriser.

Jacob Kaplan

CFO, Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-04-22 12:21

Insättningsgarantin är en sak. Men mer intressant är att veta vad som händer med fondinnehav, aktieinnehav och kapital över 100 000 Euro om Nordnet skulle få problem?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-04-22 13:50

Insättningsgarantin gäller inte värdepapper över huvudtaget, bara kontanter på bankkonto.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-04-23 14:51

Hej Martin & Anton! De pengar du har investerade i aktier och fonder ligger ju i just de fonderna och aktierna. De påverkas inte över huvud taget om Nordnet går i konkurs (så länge det inte är Nordnet-aktien du investerat i). De skyddas dessutom av investerarskyddet, upp till 250 000 kronor. De kontanter du har insatta på kontot skyddas av insättningsgarantin upp till motsvarande 100 000 euro, precis som du skrev. Även de kontanter som överskrider det garanterade beloppet sitter ganska säkra vid en konkurs enligt det nya direktivet. Läs mer om insättningsgarantin och investerarskydded hos Riksgälden: https://www.riksgalden.se/insattningsgarantin/ Bästa hälsningar,… Läs mer »