Hoppa till huvudinnehållet

Är det läge att sälja aktier inför semestern?

Är det läge att sälja aktier inför semestern eller lönar det sig att ligga kvar på börsen under sommaren? Finwire har undersökt månadsdata för Stockholmsbörsen de senaste 20 åren, från 1997 till 2016, totalt 240 månader.

 

Det finns flera index att välja på och vi har valt SIX Return index som omfattar alla aktier på Stockholmsbörsen och som återinvesterar utdelningar. Historiskt sett har ungefär hälften av börsens avkastning kommit från utdelningar och den andra hälften från kursuppgångar.

 

Stiger i genomsnitt nio av tolv månader

Det visar sig att statistiskt sett har börsen givit positiv avkastning nio månader på året och negativ avkastning övriga tre månader på året. De månader när börsen brukar backa är juni, som precis avslutats samt augusti och september. Den som säljer nu går alltså miste om den uppgång som börsen vanligtvis brukar notera i juli, men därefter följer två månader i rad då börsen brukar gå ned, augusti och september. Historiskt sett finns det alltså ett tydligt säsongsmönster där det lönat sig att köpa aktier i början av oktober och sälja aktier i slutet av maj och då få åtta månader i följd med positiv avkastning.

 

Uppgång för sjätte året i rad

Stockholmsbörsen är nu inne på sjätte året i rad med uppgång och med några timmar kvar att handla aktier på den sista börsdagen i juni ser månaden ut att sluta på minus. Det blir den första minusmånaden för indexet sedan oktober i fjol, efter uppgång sju månader i följd. Börsen har också visat på mindre svängningarna under denna uppgångsfas, den senaste kalendermånaden när index noterade en tvåsiffrig kursrörelse åt något håll en enskild månad var i augusti 2011 när Stockholmsbörsen föll med 10,5 procent.

 

 

Månad Medel, i procent Median, i procent
januari 0,68 1,83
februari 2,89 3,50
mars 1,09 1,18
april 3,79 1,98
maj 0,10 1,01
juni -1,12 -0,22
juli 1,53 0,21
augusti -1,86 -1,09
september -1,64 -0,14
oktober 1,56 1,64
november 3,07 2,68
december 1,68 1,79

 

Fotnot: Statistiken bygger på månadsdata för SIX Return index som omfattar alla aktier på Stockholmsbörsen med återinvesterade utdelningar, under 20 år från 1997 till 2016. 

 

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-07-03 11:51

Är det inte typiskt att denna efterkloka inform. Alltid kommer efteråt??? Undrar varför….

Anonym
Anonym
2017-07-04 18:55

ja det finns ju flera som framfört åsikten at risken är ganska hög och det kan vara så personligen tror ja att oktober är en månad känd för sina ras . men man kan inte vara säker ja tror väl att man kanse bör ha en hög likviditet men det är ju gissningar man kan ju fundera om företagen i sverige i dag tjänar något fenomen som trängsel skatt . höjda parkerings avgifter EL skatt . flyg skatt . med mera det verkar inte troligt att det blir några vinster en skenade inflation lär äta upp det mesta frågan blir… Läs mer »