Hoppa till huvudinnehållet

Apple nådde andra biljonen betydligt snabbare än den första

Teknikjätten Apple passerade under onsdagen ett marknadsvärde på 2 000 miljarder dollar, motsvarande cirka 17 400 miljarder kronor. Det är första gången ett amerikanskt bolag passerar den smått osannolika nivån, men den saudiska oljejätten Aramco nådde dit i december i fjol.

Apple har haft ett fenomenalt börsår hittills, med en uppgång på nära 60 procent sedan årsskiftet. Även om det beror huvudsakligen på fundamentala faktorer, så verkar marknaden också ha ställt sig positiv till beskedet om en aktiesplit. Apple aviserade den 30 juli en split 4:1, där är en aktie delas upp i fyra aktier, med effekt den 31 augusti. Även elbilstillverkaren Tesla, som rusat på börsen, har aviserat en split och fler amerikanska bolag överväger att följa efter.

I jämförelse passerade Apple nivån 1 000 miljarder dollar i augusti 2018. Det har alltså tagit bara två år att passera nästa milstolpe. I samma veva har teknikbolagen Amazon, Microsoft och Google tagit sig över 1 000 miljarder dollar i börsvärde. Dessa bolag utgör nu tillsammans över 20 procent av börsindexet S&P 500.

Allt är dock inte frid och fröjd för teknikjätten. De ökade handelsspänningarna mellan USA och Kina kan potentiellt missgynna Apple, givet att teknikbolaget har stor exponering mot det landet. Tillsammans med andra amerikanska bolag med Kina-exponering har man vänt sig emot Trump-administrationens restriktioner mot Tencent-ägda Wechat. Kina har uttryckt att man planerar motåtgärder mot den senaste eskaleringen från amerikanskt håll.

Wechat används av mer än 1,2 miljarder människor globalt och är en central hörnsten i den kinesiska ekonomin. Apple uppges vara ett bolagen med mest att förlora på förlorad tillgång till Wechat där man mottar betalningar och annonserar.

Vidare har nyhetsflödet dominerats av att Tencent-uppbackade Epic Games stämmer Apple och Google för sina appregler, efter att spelsuccén Fortnite slängts ut ur app-ekosystemen. Apple har kritiserats av andra bolag med ekonomiska intressen i denna fråga, som Spotify, Facebook och Microsoft.

Resonemanget som har förts är att det är orimligt att Apple tar 30 procent av intäkterna som genereras via mobilplattformen. Att gå med på denna avgift är det enda sättet att nå ut till Apple-användarna. Apple har svarat med att kasta ut Fortnite från app-plattformen, men även dess utvecklare Epic Games. En försvårande omständighet i sammanhanget är att Epic Games backas av Tencent som är kinesiskt. Således kan det bli svårt för Epic Games att få stöd från den amerikanska regeringen för sin linje. Apples appintäkter verkar därmed ohotade.

Trots den kraftiga uppgången är analytikerkåren generellt sett fortsatt positivt inställda till Apple-aktien. Aktien har totalt 27 köprekommendationer, vilket kan jämföras med 12 behåll-rekommendationer och 5 säljrekommendationer. Aktien handlas något över den genomsnittliga riktkursen från analytikerna som lyder 429,5 dollar. I spåren av den senaste rapporten har estimaten för nästa kvartalsrapport höjts.

Under torsdagseftermiddagen handlas Apple-aktien till cirka 466 dollar.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer