Hoppa till huvudinnehållet

Apple fortsätter att falla – vad säger analytikerna?

Teknikjätten Apples aktiekurs toppade en månad innan den senaste kvartalsrapporten som sedan fått aktien att rasa. Hur ser analytikerna på aktien och vad betyder den senaste tidens vinstvarningar från underleverantörerna? Finwire har gjort en genomgång.

Apples aktieägare kunde glädjas åt en uppgång med 37 procent för aktien under årets nio första månader. En majoritet av analytikerna hade köpråd på aktien men rapporten för det tredje kvartalet närmade sig och på nytt var det upp till bevis. Som vanligt låg fokus på hur många iPhones som bolaget lyckats sälja under perioden.

Prognos satte skräck i marknaden

Apple lyckades överträffa förväntningarna men marknaden tog fäste på en svag prognos för det innevarande kvartalet.

Resultatet per aktie blev 4,7 procent bättre än konsensus, medan omsättningen överträffade konsensus med 2,4 procent.

Techjätten sålde 46,9 miljoner enheter såldes under tremånadersperioden vilket kan jämföras med väntade 48,4 miljoner men kunde parera med ett högre genomsnittspris per enhet, än vad analytikerna hade räknat med.

I genomsnitt kostade en iPhone 793 dollar, jämfört med tidigare 618. Förväntningarna låg på 729 dollar.

Under den efterföljande telefonkonferensen framkom det också att bolaget inte längre kommer att redovisa antalet sålda enheter vid rapporttillfällena. Detta motiverades med att produktportföljen breddats och en större prisspridning inom olika produktgrupper.

Marknaden tvingades svälja den beska medicinen men handlade ned aktien med sju procent i efterhandeln.

Vinstvarningar från underleverantörer

Aktien återhämtade sig aldrig riktigt. Istället försärktes kursfallet av flera vinstvarningar från underleverantörerna Lumentum, Qorvo, IQE och AMS.

Lumentum som är den huvudsakliga leverantör av ansiktsigenkänningstekniken enligt Reuters, sänkte både vinst- och försäljningsprognosen och meddelade neddragningar i beställningar från en stor kund. Apple föll 4,5 procent medan Lumnetum själva rasade hela 30 procent.

Bilden var dock inte nattsvart. Underleverantören Dialog Semi sade sig inte se någon avmattning från sin största kund, Apple.

Majoritet av analytiker har köpråd

Den genomsnittliga riktkursen på aktien enligt Bloombergs analytikerkonsensus är 231,14 dollar på tolv månader sikt, alltså i trakterna kring toppnoteringen. Det ger en teoretisk potential på 21,6 procent.

Nu är det inte alla analytiker som uppdaterat sina riktkurser sedan rapporten bör påpekas, men totalt är det ändå 27 analytiker som har köpråd medan två angett säljråd. 20 stycken har angett behåll som rekommendation.

Wedbush är Street high med riktkurs på 310 dollar, medan New Street Research tillhör de baissigaste med målet 165 dollar.

“Revideringar slår hårdare mot underleverantörer”

Apple har fått flera nedgraderingar, och en av de tongivande är den från ansedda Goldman Sachs. Även här är det inte nattsvart. Apple fick i veckan en köprekommendation från Morgan Stanley. De tycker att man ska köpa dippen då de menar att underleverantörernas bekymmer inte slår så mycket mot Apple själva.

“Revideringar brukar drabba underleverantörer hårdare än Apple på grund av lagerfluktuationer”, menar de och pekar istället på möjligheterna inom Services på Apple.

Det är ett segment som inte fått tillväxtutsikterna ändrade eftersom tjänsterna är kopplade till befintliga produkter snarare än nya.

De tidigare nämnda neddragningarna kommer dock inte som en blixt från klar himmel. I början av månaden rapporterade Nikkei Asian Review att Apples nya budgetmobil iPhone XR inte riktigt gått hem bland kunderna och man har bett underleverantörerna Foxconn och Pegatron om minskade leveranser.

Foxconn hade enligt uppgift igång 45 produktionslinjer för Apples XR-model efter att initialt ha förberett sig för 60 stycken. Den lägre produktionen omfattar 100 000 smartphones om dagen och är 25 procent under Foxconns produktionsprognos.

Även Pegatron befinner sig i ett liknande läge och uppges invänta nya order från Apple om produktionen.

“Kannibalisering”

XR-modellen har samtidigt något oväntat fått motstånd från fjolårsmodellerna iPhone 8 och 8 Plus. Dessa är 20 procent billigare än startpriset på 749 dollar för XR och Apple har bett leverantörer om ytterligare fem miljoner enheter. Det lyfter den totala produktionen av iPhone 8 och Plus 8 till 25 miljoner enheter för detta kvartal.

Vad sägs då om Services? Bank of America Merrill Lynch kunde vid månadsskiftet redovisa att intäktstillväxten för Apple App Store bara blev 11 procent i oktober i årstakt, jämfört med 20 procent i en likadan avstämning månaden innan.

Problemet hittar man delvis i Kina där spelförbudet har lett till utebliven intäktstillväxt under månaden. Desto mer uppger sig banken vara överraskad över att intäktstillväxten även verkar ha bromsat in på global skala.

Någon mobil med 5G väntas först år 2020 om Fast Companys rapport stämmer. De hänvisade till källor och uppgifterna är inte bekräftade.

Under 200-dagars glidande medelvärde

Just nu handlas Apple under det viktiga 200-dagars medelvärde. Anders Elgemyr på Jarl Securities skrev i en analys på fredagsmorgonen att aktien studsat upp från översålda nivåer.

“Men efter den senaste tidens nedgång går det tyvärr inte att säga annat än att det troligen var en teknisk rekyl”, tillade han. I den tidiga handeln under fredagen är aktien upp 0,6 procent till 192,5 dollar senast betalt.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer