Hoppa till huvudinnehållet

Regeringen föreslår avgiftstak

Det är svårt att fokusera på något annat än de blodröda kurserna dessa dagar, det är fullt begripligt. Men vi får lov att glädjas åt en liten ljusglimt i det becksvarta mörkret vi just nu befinner oss i. Regeringen föreslår i en promemoria ett avgiftstak för pensionsflyttar på 600 kronor. Därmed går man på den linje vi på Nordnet har drivit med hårt arbete och stort engagemang.

Vi har hela tiden varit mycket tydliga med att det krävs ett avgiftstak, och att det ursprungliga förslaget – där spararen ska täcka upp för pensionsjättarnas utbetalade provisioner – är otillräckligt. Bevis för det fick vi när Folksam vid årsskiftet, när regeringens ursprungliga förslag genomfördes, direkt HÖJDE sina flyttavgifter med hänvisning till den nya lagen. Även Movestic höjde avgiften för en grupp kunder, något jag också skrivit om här på bloggen tidigare.

Nu har regeringen dock som riksdagen krävde äntligen återkommit med ett förslag på ett avgiftstak för flytt från fond- och depåförsäkringar. Det kommer kosta 0,0127 prisbasbelopp, vilket motsvarar 600 kronor. Om det skriver Pensionsnyheterna idag.

Tyvärr är försäkringar tecknade före 2007 utelämnade. Vi hade önskat se att de var med, och det är ett viktigt inslag i vårt budskap. Men nu är vi glada för det här steget.

Regeringen har äntligen insett hur viktig konsumentfråga det här är, och att man nu äntligen ställt sig på pensionsspararnas sida. Med ett fast belopp som tak, vilket vi har förespråkat under en lång tid och jobbat hårt för, blir avgiften tydlig för spararen och rörligheten på en tidigare mycket konsumentovänlig marknad kommer att öka. Det här kommer göra oerhört mycket för konkurrensen, nu måste pensionsjättarna börja konkurrera med schyssta villkor, när de inte längre kan hålla sparare inlåsta med hjälp av helt orimliga flyttkostnader. I slutändan handlar ju detta ju om våra pensioner, och nu möjliggörs flyttar från försäkringar med höga skalavgifter och dyrt fondutbud.

Just nu en liten tröst när man loggar in och ser att allting rasar oavsett var sparandet är placerat. Men om man orkar lyfta blicken så kanske man åtminstone så småningon kan glädjas åt detta – för det är en riktigt bra sak.

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-03-14 17:26

Jippie!! Nu Blir det enklare att övertala sina vänner att flytta sitt sparande till avgiftsfria banker som Nordnet!

Anonym
Anonym
2020-04-01 18:44

Ett litet steg i rätt riktning men den mest nödvändiga förändringen, försäkringar tecknade innan 2007, skyfflades vidare i ännu en jävla beredning. Det är i de försäkringarna som majoriteten av alla pengar är låsta! De är absolut första prio och allt annat är bara bonus.