Hoppa till huvudinnehållet

Äntligen agerar HSB för sina sparare

Till slut, efter år av kritik, gör Hyresgästernas Sparkasse- och byggnadsförening det enda rätta och slänger ut de två Robur-fonderna man erbjöd sina bosparare. Fonderna är klart misstänkta dolda indexfonder och kritiken har funnits länge bland HSB:s sparare. Förhoppningsvis bryr man sig mer om spararnas villkor framöver, hos Danske Bank.

Idag meddelade HSB att man sparkar ut Robur och istället låter sina 140 000 sparare välja fonder hos Danske Bank. Närmare bestämt är det Robur Ethica Sverige och Robur Ethica Global man slänger ut, och istället får spararna tio nya fonder att välja mellan hos Danske. Vi vet inte mycket om vilka fonder det är, men det är svårt att tro att det skulle vara ett sämre erbjudande än det HSB haft hos Robur.

Undertecknad har tidigare skrivit om HSB:s fonder här i en artikel från 2014 i Svenska Dagbladet här . Många bosparare har riktat skarp kritik mot HSB:s hantering av deras sparpengar. Men så sent som 2018 var Roburs fonder fortfarande kvar i HSB:s erbjudande, trots att HSB då själva medgav missnöje med fonderna.

Spararna har i de två Robur-fonderna betalat för aktiv förvaltning men fått en förvaltning som varit misstänkt lik passiv förvaltning. Det är som om man betalar för oxfilé men får varmkorv.

För att säkerställa att en fond är aktiv på riktigt så tittar man på nyckeltalen active share och tracking error. Active share betyder aktiv andel. Om siffran är 0 är innehaven exakt samma som index. Är den 100 skiljer sig innehaven helt. Enligt Aktiespararna ska active share överstiga 60 om fonden ska vara aktiv på riktigt.

Så stod sig Robur-fonderna i HSB:s erbjudande:

Ethica Sverige: 49,3

Ethica Global: 86,2

Tracking error bör vara över 4. Då skiljer sig avkastningen mycket från index vilket indikerar att innehaven inte är desamma som index.

Så här står sig Robur-fonderna:

Ethica Sverige: 2,7

Ethica Global: 3,3

Källa är fondernas årsberättelser för 2017.

HSB borde med sina 140 000 sparare kunna pressa på för att få bättre villkor i en upphandling. Det är faktiskt obegripligt hur man resonerade sig fram till att de två Roburfonderna var de bästa för spararna. Var hållbarhet enda kriteriet? Avgift eller överavkastning gentemot index kan knappast ha varit avgörande.

Missnöjet med Robur-fonderna har funnits inom HSB länge. Redan 2014 framgick i dokument från HSB:s bosparstämma att missnöjda medlemmar tydligt framfört kritik och en bosparare frågade på det årets stämma om HSB kunde överväga att samarbeta med andra än Swedbank eftersom spararna under en så lång tid getts dåliga villkor. I en motion från 2014 skrev flera ledamöter i HSB:s bosparstyrelse, vars uppgift är att representera bospararnas intressen, att sparprodukterna i första hand gynnar banken snarare än spararna”.

Fem år senare har HSB slutligen kastat ut de gamla sparprodukterna. Förhoppningsvis tar man bättre hand om sina sparare och deras villkor framöver.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer