Hoppa till huvudinnehållet

Antalet värdepappersdepåer ökade i mars – Utländska depåer ökade kraftigt från i fjol

I tisdags kom kvartalsdata från Vietnam Securities Depository (VSD) som visade att antalet nya depåer ökade kraftigt. Bland inhemska privatinvesterare så öppnades 21176 enbart i mars. Siffran för utländska investerare är fortfarande låg men växer kraftigt procentuellt på årsbasis. I mars uppgick antalet utländska depåer till 29072 stycken, en ökning med 17 procent från 24162 i januari i fjol. Av dessa avser institutionella investerare 3412 och 25660 privatpersoner.

Drygt 1,3 procent av samtliga värdepappersdepåer i Vietnam ägs av utländska investerare. Summan av de inhemska depåerna uppgick till 2 204 866 i mars varav 9492 konton av dessa var institutionella depåer.

Hur kommer det sig att vi ser dessa siffror i mars? Faktum är att i april i fjol öppnades rekordmånga depåer, 40554 stycken för att vara exakt. Största skälet till att vi ser dessa rekord är att börserna i Vietnam har stigit kraftigt och säsongsmässigt befinner vi oss i en bra period. I mars och april 2018 öppnades många depåer och i mitten av april nådde VN-indexet sitt all-time-high på 1200, därefter föll indexet för att bottna i juli.

Jag tror att historien upprepas då vi kommer in i en fas av lägre ekonomisk aktivitet i omvärlden. Det som skulle bryta säsongsmönstret får vi reda på första veckan i juni när MSCI kommer med besked om årets omklassificeringar i deras tillväxtmarknadsindex. Skulle Vietnam inkluderas, vilket är ganska sannolikt men inte helt sannolikt, så skulle vi se enorma inflöden. Jag har skrivit en hel del på detta område då det är ett av de större skälen till att många väljer att investera i Vietnam.

Är du intresserad av att läsa mer om just omklassificeringen så finns det gott om artiklar på bloggen under sökterm “omklassificering”.


Vill ni läsa mer om Vietnam och orkar inte vänta på nästa inlägg som jag skriver så kan ni besöka min blogg Frontiervietnam.com. Där kan signa upp er på mina veckovisa nyhetsbrev som släpps på söndagar eller läsa sporadiskt ur arkivet!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer