Hoppa till huvudinnehållet

Antalet nyintroduktioner har fallit med 70 procent i år

Antalet nyintroduktioner på börsen brukar gå i takt med börsutvecklingen och har gjort så även de senaste två åren. Stockholmsbörsen hade en mycket stark utveckling 2021 och rekordmånga (157 stycken) nya bolag började handlas under året. I år har däremot börsen fallit kraftigt och antalet nyintroduktioner i Stockholm ser i år ut att stanna på 47 nya bolag, vilket är en nedgång på 70 procent jämfört med fjolårets rekordnivå.

Det är särskilt under andra halvåret det har varit glest med nya bolag. Fördelningen är 34 bolag i första halvåret och bara 13 bolag i andra halvåret. Nyintroduktioner kallas ofta för ipo, vilket är den engelska förkortningen för initial public offering.

Det är endast tre nyintroduktioner som har gått in på Nasdaq Stockholms huvudlista i år, jämfört med 25 bolag i fjol. De övriga nykomlingarna har noterats på marknadsplatserna Nasdaq First North Growth Market, Spotlight Stock Market och NGM Nordic SME.

Årets tre nykomlingar på Nasdaq Stockholm är fastighetsbolagen SLP och Emilshus samt industribolaget Engcon. Fastighetsbolagen som bransch har haft det tufft på börsen i år då sektorn påverkats mycket negativt av den kraftiga ränteuppgången. Flera fastighetsbolag har även varit förvärvsintensiva när det var billigt att låna pengar, vilket nu har svängt och i vissa fall har bolagen nu börjat sälja av fastigheter för att sänka sin belåning. SLP och Emilshus har klarat sig undan med relativt måttliga nedgångar jämfört med teckningskurserna. Engcon har däremot varit en succé på börsen.

SLP står för Swedish Logistic Property och är som namnet antyder inriktat på logistikfastigheter.

Erbjudandet att teckna aktier övertecknades flera gånger och aktien steg initialt drygt 40 procent under den första halvtimmens handel den första handelsdagen den 23 mars. Fastighetsprofilen Erik Selin är styrelseordförande i SLP. Aktien hade den 14 december tappat 8,5 procent jämfört med teckningskursen vid noteringen.

Fastighetsbolaget Emilshus B-aktie började handlas på Nasdaq Stockholm den 13 juni. Samtidigt flyttades bolagets preferensaktie, som noterades på First North i oktober i fjol, till Nasdaq Stockholm. Erbjudandet att teckna B-aktier blev övertecknat i betydande grad. Den initiala kursutvecklingen var måttlig med en uppgång på 1 procent under den första halvtimmens handel med B-aktien. Bolaget har störst andel av sina fastigheter i Småland. Aktien hade den 14 december backat marginella 0,4 procent jämfört med teckningskursen.

Industribolaget Engcons erbjudande blev övertecknat. Investmentbolagen Nordstjernan och Svolder deltog som ankarinvesterare vid noteringen. Aktien gick starkt med en uppgång på 25 procent under den första halvtimmes handeln på premiärdagen den 17 juni. Engcon är en leverantör av tiltrotatorer och tillhörande redskap som ökar grävmaskiners effektivitet, flexibilitet, lönsamhet och säkerhet. Aktien hade den 14 december klättrat med 62 procent från teckningskursen.

Nasdaq Stockholms huvudlista:

datumbolagteckningskurskurs 14 decförändring
2022-03-23SLP27 kr24,70 kr-8,5 procent
2022-06-13Emilshus28 kr27,90 kr-0,4 procent
2022-06-17Engcon46 kr74,50 kr62 procent

Nyintroduktioner per månad:

månadantal
januari2
februari8
mars6
april6
maj9
juni3
juli2
augusti0
september2
oktober1
november2
december6
summa47

Underlaget är Nasdaq Stockholm, First North, Spotlight och NGM.

Statistiken ovan inkluderar inte avknoppningar. Under året har Agilit delat ut aktier i Rightbridge Ventures, Alligo delat ut aktier i Momentum Group, Respiratorius har delat ut aktier i Arcede Pharma, Sandvik har delat ut aktier i Alleima, ABB har delat ut aktier i Accelleron som noterats på Zürichbörsen och Empir har deltat ut aktier i Nodebis Applications.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer