Analytikerna har på bred front justerat sina vinstprognoser efter att rapporterna för det andra kvartalet inkommit. Samtidigt har börsen varit svag under både juni och juli, och båda sommarmånaderna har bjudit på rejäla nedgångar. Totalt har 16 bolag fått sänkt prognos för innevarande år medan 11 fått höjda prognoser.
Telekomjätten Ericsson är den aktien som gått sämst av OMXS30-komponenterna efter sin rapport. Aktien har fallit med 16 procent samtidigt som analytikerna slaktat sina prognoser vad gäller vinsten per aktie med inte mindre än 46 procent. Även utdelningsprognoserna har sänkts med en tiondel efter rapporten.
Verkstad är en tung sektor både i index och Sverige som helhet. Samtliga verkstadsaktier med undantag av Alfa Laval har backat efter sina rapporter. Prognoserna har samtidigt inte justerats i samma takt. Atlas Copco har exempelvis fallit med 12 procent samtidigt som vinstprognoserna dragits ned med 3 procent. Volvo är i en liknande situation. I det fallet har analytikerna höjt prognoserna med 4,4 procent samtidigt som aktien fallit med 5 procent på grund av bland annat oro för flaskhalsar i produktionen.
Alfa Laval sticker ut bland verkstadsbolagen. Den aktien är upp samtidigt som prognoserna faktiskt i snitt justerats ned.
Överlag har verkstadsaktiernas vinstprognoser för 2017 justerats ned efter halvårsrapporterna.
Lyfter man blicken något och ser över hela OMXS30-indexet så är Fingerprint Cards OMXS30-indexets verkliga vinnare under perioden. Tech-aktien har ökat med 23 procent efter minskad oro för bland annat lagret. Analytikerkollektivet har dock sänkt sina prognoser med 10,6 procent under perioden.
En annan vinnare är klassiska klädjätten H&M. Lågprisklädesaktien är upp med 9 procent medan detaljhandelsanalytikerna sänkt sina prognoser med 0,1 procent.
Vad finns det för förlorare vid sidan av Ericsson och flertalet verkstadsbolag?
Astrazeneca är en av de verkliga förlorarna. Läkemedelsaktien är ned 12 procent och det beror inte på prognosjusteringar i det korta perspektivet för de står mer eller mindre stilla. Istället handlar det om en ökad oro i marknaden för framtiden efter ett svagt studieresultat för en av gigantens framtidshopp.
Bankerna som också väger tungt i index följde marknaden i stort nedåt under sommaren. SEB, Handelsbanken och Nordea har backat på börsen under perioden efter rapporterna medan Swedbank stått stilla. Största förlorare är Nordea som fallit 7,7 procent, vilket är mer än prognosjusteringarna om -2,2 procent. Swedbank, Handelsbanken och SEB har samtliga fått sina prognoser för innevarande år höjda.
Råvarubolagen är de företag som fått störst höjningar vad gäller prognosjusteringar. Prognosen för SSAB:s vinst i år har exempelvis höjts med 16,7 procent och utdelningsprognosen i snitt med 12 procent. Hur har stålaktien gått? Den har backat med 7 procent.
Boliden och Lundin Petroleum har båda också fått höjda prognoser. I fallet med Boliden har aktien gått starkare än prognoshöjningen, vilket är ovanligt i den här specifika mätperioden.
Aktiekurser hämtade cirka klockan 10.15 fredagen den 4 augusti
|