Hoppa till huvudinnehållet

Amorteringskravet ett faktum

Efter mycket om och men ser det nu ut som att amorteringskravet blir en realitet. Lagen som ger regeringen rätt att besluta om amorteringskravet klubbas i riksdagen på onsdag i nästa vecka, den 23 mars. Sedan börjar den nya lagen gälla från den 1 maj. Det innebär att 1 maj klubbar regeringen igenom lagen som gör att Finansinspektionen kan införa ett amorteringskrav från och med den 1 juni.

Steg två

Detta är nästa steg i att kyla av bolånemarknaden där det första steget var att införa ett bolånetak på 85%. Det är dock tveksamt om amorteringskravet får någon större effekt, de flesta banker tillämpar redan reglerna på frivillig basis och det kommer inte som en blixt från klar himmel utan förutsättningarna har varit kända sen länge.

Det är viktigt att komma ihåg att den förslagna lagen endast gäller nya lån ej befintliga. Du kommer även i fortsättningen kunna förhandla med olika banker om ditt gamla bolån utan att för den skull få på dig de nya kraven om du byter bank.

 

De nya reglerna

Vad innebär då de ny kraven? Så här ser väntas förslaget se ut som ska klubbas igenom:

 

1) Lån på 70 procent eller mer av bostaden måste amorteras med 2 procent av hela lånebeloppet varje år.

 

2) Vid 50–70 procent är årstakten 1 procent.

 

3) Bostaden får omvärderas högst vart femte år, eller vid ”avsevärd förändring”. Här gäller in renoveringar som Kök och Badrum!

 

4) Nyproducerade bostäder omfattas inte av amorteringskravet under fem år. Här var förslaget tidigare inte begränsat

 

5) Det finns undantag. Blir du till exempel långtidssjuk eller arbetslös kan banken göra tillfälliga undantag från amorteringskravet.

Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-03-19 21:04

Är det 2% av det ursprungliga lånebeloppet eller 2% av det återstående lånebeloppet?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-03-23 16:01

Mycket bra fråga, jag tolkar det som 2 % av det ursprungliga beloppet ner till 70 %, med är inte glasklart.