Hoppa till huvudinnehållet

Nytt amorteringskrav – Så berörs du

Nu är det nya skärpta amorteringskravet här (äntligen? kanske inte). Vi tar och kollar på hur du berörs och hur det kan påverka bostadsmarknaden i stort framöver. 

3% Amortering som mest

Egentligen är detta en påbyggnad av det första amorteringskrav som vi fick första juni 2016. Detta innebar att alla över 50% belåningsgrad måste börja amortera minst 1% av bolånet årligen. Har man över 70% belåningsgrad så krävs minst 2% årlig amortering på bolånet.

Den nya regeln som nu införs gäller på alla nya bolånetagare med lånebelopp som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten måste amortera ytterligare 1% per år. Exempel om du tjänar 500 000kr per år före skatt så kan du låna upp till 2,25 MSEK innan detta krav gäller för dig.

I slutändan är detta minimikrav, vad du i slutändan behöver amortera är mellan dig och banken men detta sätter riktlinje för vad du minst behöver amortera per år.

Vanliga frågor

 1. Gäller detta för alla som har ett bolån?
  Svar: Nej, bara för de som tar nytt bolån efter 1a mars. Det skärpta kravet gäller bara för den som lånar över 4,5x sin bruttoinkomst
 2. Vad händer när jag flyttar mitt lån till en ny bank?
  Svar: Kravet gäller bara nya lån, om du byter gammalt lån så är det lugnt. Utökning av lånet innebär att du omfattas av nya kravet.
 3. Vad är det för inkomst som räknas för kravet?
  Svar: Det är din taxerade bruttoinkomst, alltså inkomst före skatt.
 4. Gäller det även om jag köper en nyproducerad bostad?
  Svar: Nej, det finns ett undantag från amorteringskravet för köp av nyproducerad lägenhet. Banken kan bevilja amorteringsfrihet i upp till 5 år för förstahandsköpare.

Hur påverkas bostadsmarknaden?

Det är givetvis svårt att sia om hur bostadsmarknaden kommer att påverkas. Ambitionen för finansinspektionen med framtagningen av detta utökade krav är att stabilisera bostadsmarknaden och framförallt säkerställa att belåningen blir mer måttlig. Så de som har låg inkomst kommer få svårare att låna till stora bostadsköp då detta kravet direkt slår mot skuldkvoten i förhållande till inkomst.

Enligt finansinspektionens bedömning så är det en mindre andel av befolkningen som kommer beröras och framförallt de som har belånat sig kraftigt.

Områden där det generellt är högre belåningsgrad kan tänkas att påverkas mer då det just slår mot belåningsgraden.
I bilden här nedan ser vi prisskillnaden vid första amorteringskravet juni 2016, det blev en större prisförändring i Stockholm än hela landet just för att belåningsgraden är generellt högre i Stockholm, men även de andra storstäderna.

Det är alltid en bra idé att se över sitt sparande och framförallt ha ett sparande vid sidan av sin bostad så man kan hantera oförutsedda händelser. Även om du har bolån sedan tidigare så kolla vad din belåningsgrad är och fundera över om du är bekväm med den idag. Hur påverkar det nya amorteringskravet dig? 

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-04-03 16:31

KommentarMitt korta vittnesbörd om hur jag fick ett lån   Hej alla jag heter Johny Floyd från Texa, United States. Är här för att vittna om hur jag fick mitt lån från herr Elijah efter att jag flera gånger har ansökt om olika lån långivare som lovade att hjälpa men de aldrig gav mig lånet. Fram till dess att min vän presenterade mig för Elijah lovade han att hjälpa mig och han gjorde det som han lovade utan någon form av förseningar. Jag trodde aldrig att det fortfarande finns tillförlitliga långivare förrän jag träffade Elijah som verkligen hjälpte med lånet… Läs mer »