Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 132 – Amorteringskrav och äktenskapsförord

 

#Sparpodden ep 132. I veckans pod blandas högt med lågt och vi pratar om den helt galna handeln i Precise Biometrics, Apple efter Buffets intåg i aktien och HM. Sedan tar vi upp Amorteringskravet och framför allt vad vi tycker om det. Jag lanserar Pensionsamortering och vi diskuterar äktenskapsförord, är det ok egentligen? Eller är det till och med så att det är en äktenskapsräddare?

Lyssnarfrågor                         

Veckans frågor handlar om Äktenskapsförord och Apple bla.

Sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

 

 

Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt?

Sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål. Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt? Lämna gärna kommenterar här eller ställ frågor till oss på Twitter under hashtagen #sparpodden.

Hälsningar,

Jocke Bornold, Sparekonom på Nordnet, som du kan följa på Twitter här.

Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
9 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-05-19 11:29

Kan ni inte förklara: vad är bäst att göra i Betssons utdelning ? (Den är lite komplicerad, men jag tror ju att det är smartast att inte göra något alls…)

Anonym
Anonym
2016-05-19 20:25

Hej och tack för en bra pod!
Har precis som du nämnde i avsnittet tänkt att staten istället för ett “tvångssparande” med amorteringskrav. Skulle kunna skapa en statlig investeringsmodell för privatpersoner.
Grunden med “rabatterade” fonder finns ju redan i vårt PPM system. Samma fonder med samma rabatt skulle kunna erbjudas av bankerna i ett skatteskal som motsvar ISK.
Kanske något att spinna vidare på…

Personligen ser jag dock hellre att man gör om hela beskattnings och avdrags systemet kring lån och fastigheter och istället återinför en fastighetsbeskattning för att öka rörligheten på bostadsmarknaden istället för amorteringskraven..

Mvh
Jakob
Main Home

Anonym
Anonym
2016-05-20 07:20

Varför skulle man behöva avtala något specifikt om KF med en förmånstagare när man är gift? Har man inte äktenskapsförord så samägs dom väl per automatik? Vidare kan man inte samäga ISK (inte heller KF tror jag), men det spelar ju ingen roll när man är gifta.

Kan hålla med om att äktenskapsförord är är bra och rimligt om man äger 1/8 av farmors hus på Öland men har man lyckats gneta ihop 150 000:- i en pengamaskin är det dags att se det som gemensamma pengar, annars har man problem.

Anonym
Anonym
2016-05-20 14:40

Hej, Tack för er fina podd. Jag har en, för mig, någorlunda betydande summa pengar som jag inte kommer behöva på länge. Har läst på lite och kommit fram till att jag skall placera dom i indexfonder. Har också kommit fram till att jag inte vill gå “all in” vid ett tillfälle utan istället köpa in mig stegvis under en period. Tror det kanske är en återkommande fråga men skulle ni kunna 1) resonera lite kring vad som skulle kunna vara en lämplig längd på en period för att stegvis slussa in sina pengar på börsen? 2) undrar också vad… Läs mer »

Anonym
Anonym
2016-05-22 12:12

Hej!
Jag skulle vilja veta mer om valutamarknaden. Varför är den så svårbedömd? Hur kommer det sig att för t.ex. USD/SEK har storbankerna prognoser som skiljer sig mellan allt från 7,00 till 9,40 på ett års sikt, dvs hur kan professionella aktörer ha så olika estimat? Vad tror ni om dollarn? Och hur ska man som investerare tänka kring valutakurser? Om man t.ex. tycker att en amerikansk aktie ser intressant ut, men är rädd för att dollarn kommer gå ner 15-20%, då försvinner ju potentialen i caset ganska fort.

Anonym
Anonym
2016-05-22 20:39

Hej! Jag undrar lite om hur man smidigast investerar i marknader som inte finns tillgänglig via ens nätmäklare? Jag är exempelvis intresserad av att investera i företaget CD Project (WSE: CDR), ett spelbolag (datorspel/tv-spel) från Polen. Jag är kund hos både Nordnet och Avanza, men verkar inte komma åt det från dem.

Tack på förhand.

Anonym
Anonym
2016-05-23 06:14

Hej!
John Skogman gick nyligen ut och sa att Nordnet är ett utav de sämsta bolagen på börsen och det rekommenderas stark sälj från börspodden? Har ni redan kommenterat detta? Ifall inte skulle det vara kul att höra er åsikt angående deras syn på nordnet.

Anonym
Anonym
2016-05-24 14:37

Hej! Undrar lite kring Starbreeze, sitter med ett antal aktier och undrar vad ni tycker man bör göra. Är detta något man ska sitta med långsiktigt, eller ska man vara nöjd med dryga 40%?

Har även fått info om utdelning från NCC i form av aktier, hur fungerar detta och vad är det?

Med vänliga hälsningar Jens – trogen lyssnare.