Amortera eller investera? Det är frågan

Är det alltid bäst att amortera på ett bolån, eller finns det tillfällen då du faktiskt tjänar på att investera pengarna istället? I detta inlägg kollar vi närmare på var brytpunkterna går – och delar tips om sådant som det kan vara bra att tänka på.

Att amortera är också att spara

Om man ska se på det helt rationellt, ur ett ekonomiskt perspektiv, är det enkelt. Om räntan på sparkontot, med insättningsgaranti, är högre än räntan på bolånet, vill du givetvis spara så mycket som möjligt. I praktiken är det högst osannolikt att du hittar ett sparkonto med insättningsgaranti som överstiger din bolåneränta. Hela utlåningsmodellen hos banker bygger ju på att låna ut inlånat kapital.

Det här betyder dock inte att motsatsen alltid är sann. Det är inte alltid en självklarhet att amorteringar är det mest fördelaktiga för din privatekonomi.

Besparingar och investeringar, nog så viktiga

Det handlar i mångt och mycket om vilken riskaptit din privatekonomi kan hantera.

För den som vill investera finns det ett smörgåsbord av alternativ. Utgå från hur lång tid du är villig att investera, och hur mycket du kan tänka dig att låta det svänga. Högre risk innebär som bekant att värdet på investeringen svänger mer.

  • Svenska aktiefonder har i snitt levererat 8 procent per år sedan år 2000.
  • Svenska blandfonder har en genomsnittsavkastning på 4 procent sedan år 2000.
  • Och korta räntefonder har gett 2 procent sedan år 2000.

Högre risk ger större avkastningspotential.

Men sedan behöver du förstås väga in faktorer som: Behöver du använda pengar snart, för reparation eller ombyggnad i bostaden? Det är naturligtvis enklare att finansiera ett bygge med pengar på banken, än genom ett lågt bolån.

Vill du göra annat än att bara bo? Skapa handlingsutrymme och ekonomiska möjligheter? Ja, även då kan du förstås vara hjälpt av pengar på banken.

En kombination är ofta det bästa

Har du en belåningsgrad som kräver att du måste amortera så är det inte så mycket val. Poängen är att det sällan är fel att ha besparingar som går att använda. Har du amorterat är det inte helt enkelt att få tillbaka pengarna genom att höja lånet. Med besparingar i ett sparkonto eller fonder kan du få ut pengarna när du behöver dem. Det skapar balans i privatekonomin – vilket är viktigt för båda hjärna och hjärta.

Hur tänker du? Dela gärna dina åsikter i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-05-15 09:48

Ett bolån kostar väl ca 1.3–2.0 procent netto efter skatteavdrag säg 1.5 %*0.7 =1.05 %
I en Isk är det “lätt ” att hitta några trygga aktier med en direktavkastning på 5-6 % som dessutom är skattefri.
Ganska bra avkastningseffekt !

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-05-15 12:32

Håller med!
Bara viktigt att man greppar risken men att aktierna kan falla mer än utdelningen. Man bör vara införstådd med risken.