Hoppa till huvudinnehållet

Amortera eller investera på börsen, vad hade egentligen varit det bästa alternativet?

Sedan förra sommaren så har vi nu ett amorteringskrav på alla nya bolånetagare i Sverige. Detta innebär i praktiken att du tvingas betala ner en liten del av din bostadsskuld varje år om lånebeloppet är över 50% av bostadsvärdet.

Att amortera är inte som många tror en kostnad, utan amortering får ses som ett sparande. Då du betalar ner din skuld så minkar du därmed den räntekostnad som du har på din bostad. Så ju högre ränta du har på ditt bolån, desto bättre är det att amortera då du sparar in ännu mer räntekostnad.

Det är i sin ingen dålig idé att betala ner sin skuld för att stärka sin egna privatekonomi, men frågan är om det egentligen är det bästa sättet att stärka sin privatekonomi.

Sparkonto, amortera eller börs

Med hjälp av SCB’s statistikdata så är det enkelt idag att ta fram vad genomsnitt bolåneräntan ligger på eller genomsnittliga sparkontot i Sverige. Vi har kollat på genomsnittliga sparkontoräntan i Sverige på sparkonto med insättningsgaranti. För att ge så rättvisande bild som möjligt så har vi kollat på genomsnittliga boräntan på alla bundna lån på 5år eller mer. Ju längre bindningstid, desto högre ränta brukar vara fallet och därmed hade du sparat ännu mer genom att amortera. Har du varit en duktig förhandlare och prutat ner din boränta så ger ju amortering dig ännu mindre insparad räntekostnad.

Om kollar tillbaka de senaste 12åren och jämför hur bra avkastning som de olika sparformerna gett så ser vi tydligt att svenska aktiemarknaden har gett betydligt högre återbäring.

För varje krona investerat i Nordnet Superfonden Sverige, vilket är en gratis indexfond, så hade det vuxit till 3,85kr under denna tiden. Varje krona amorterad så har du sparat in ca 1,75kr i räntekostnad och sparkontot landade på blygsamma 1,12kr.

Månadssparande

Pratar vi nu ändå börssparande så är det passande att kolla på effekten av ett månadssparande över tiden. Puttar du in 1000kr i
månaden på en aktiefond och räknar vi hypotetiskt att börsen stiger 6% så har du första miljonen efter 27år. Det intressanta här är ju andra miljonen, den kommer redan 13år efter det, fortsätter du sparande så kryper tiden mellan varje miljon som adderas på kontot. Här ser vi den klassiska ränta-på-ränta effekten på ett långsiktigt sparande. 

Det är alltid högst individuellt hur man ska lägga upp sitt privata sparande, men första steget är att åtminstone kolla vilka alternativ du har. Historiskt så har ett sparande på aktiemarknaden varit den lönsammaste sparformen.

Starta ett månadssparande är dessutom otroligt enkelt och Nordnet Superfonden Sverige följer svenska börsen utan några förvaltningsavgifter.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-05-10 09:23

Resonemanget haltar betänkligt. Värdeökningen på bostaden man amorterar på… Är inte med i beräkningen. Dessutom är det snarare bättre att amortera nu när räntan är låg än när den är hög. Eftersom mer utrymme finns. Inflationen är dessutom låg. Så amortering är än bättre. Amortera+sparande är npg bäst. Inte antingen eller som försäljaren vill påskina

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-05-11 16:30

Tjenare Henrik,
Förstår helt, absolut finns det många fler aspekter kring din bostad än bara räntekostnaden.
Men det var ett överskådligt sätt att visualisera börsen som alternativ till amortering.

Rådet är alltid att se på din ekonomi ur ett helhetsperspektiv och kolla vad man är bekväm med att göra med sin ekonomi.