Presidentvalet 2020 – hur påverkar det dina aktier?

Börsåret 2020 har varit ett minst sagt skakigt år. Nu är det sista kvartalet och den kanske mest avgörande händelsen är det amerikanska presidentvalet. Jag kollar lite närmare på hur börsen brukar utveckla sig och vilka sektorer som kan bli vinnare beroende på vilken kandidat som blir president.

Vem vinner då?

Att döma av senaste presidentvalet så är det ingen säkerhet i att kolla på varken spelbolagens odds för vem som blir presidentval eller optionsundersökningarna. Vem som vinner det kommer vi först få se den 4 november.

Valår i USA

Nedan ser du hur börsen har utvecklat sig de senaste valåren och mandatperioderna.

Amerikanska börsen (SP500) under valår och mandatperiod

ValårUtveckling ValåretAvkastning efterföljande 4år (mandatperioden)TillhörighetPresident
20204% just nu??
201610%46% (fram tills idag)RepublicanDonald Trump
201213%57%DemocraticBarack Obama
2008-38%58%DemocraticBarack Obama
20049%-26%RepublicanGeorge W. Bush
2000-10%-8%RepublicanGeorge W. Bush
199620%78%DemocraticBill Clinton
19924%70%DemocraticBill Clinton

För underhållningsvärdet tog jag fram utvecklingen på SP500 under senaste valåren och även hur den totala utvecklingen sedan varit efterföljande 4år vilket är en mandatperiod. Det går inte dra några generella slutsatser mer än att börsen tenderar att stiga över tiden, men det visste vi å andra sidan redan.

Vid första anblick ser det bättre ut för demokrater än republikaner, å andra sidan så fick Clinton hela uppgången av IT-håsen och Obama fick återhämtningen efter finanskrisen. Börsen lever med andra ord inte nödvändigtvis efter vad presidenterna gör.

Däremot kan det noteras att det är väldigt vanligt med dubbla mandatperioder för amerikanska presidenter. Med det sagt är det inte skrivet i sten att Trump kommer väljas om.

Skattelättnader och handelskrig känns som ett avlägset kapitel, även om det bara var några månader sedan detta var högst upp på agendan för amerikansk ekonomi. Nu blir det hantering av efterskalvet från Covid-19 pandemin som står högt upp på agendan.

Valmånaden

Sista oktober till årsskiftetFörändring S&P500
20165%
20121%
2008-7%
20047%
2000-8%
19965%
19924%

I tabellen ovan har jag kollat vad S&P500 stod i sista oktober, alltså innan valet, samt vad samma index sedan slutade på två månader senare när valet är avklarat.

Åren 2000 och 2008 är de som sticker ut negativt, men samtidigt vet vi att det kanske inte var direkt kopplat till presidentval utan snarare den pågående börskrasch som båda åren upplevde.

Utöver de så har det inte varit någon särskilt dramatisk utveckling i samband med det amerikanska valet – åtminstone inte sett till börsen.

Min poäng är att det amerikanska presidentvalet kommer att ha väldigt stor påverkan på internationella relationer, vilka politiska åsikter som får mest plats och i allmänhet hur retoriken kring USA förs. Men förmodligen kommer det få en ganska liten påverkan på börsen.

Ingen av kandidaterna är något direkt hot mot aktiemarknaden, men det är klart att vilken policy som får styra kan ge extra skjuts i olika riktningar.

Trump blir återvald – vad händer?

Ett potentiellt scenario är att Trump vinner valet, men makten förblir fragmenterad om demokraterna vinner i kongressen. Detta politiska läget är det som råder sedan två år tillbaka och det kan rimligtvis ge ett liknande klimat som vi har idag.

Detta borde gynna amerikanska bolag i sin helhet, skatterna förblir låga och sektorer som teknik, industri och finansiella bolag kan fortsatt ha goda möjligheter.

Mindre bra vore det förmodligen för internationella bolag i allmänhet och Kinesiska bolag i synnerhet. Tullar, handelskrig och en allmän maktkamp kan fortsätta. Dessutom med stora internationella skador efter Covid-19 som ska hanteras.

Vinner republikanerna både presidentskapet och kongressen kan det hypotetiskt ge mer bränsle åt lokala småskaliga bolag i USA. Trump har vid tillfällen höjt röster mot teknikjättarna från Silicon Valley som ett hot mot den amerikanska arbetaren. De är stora och har monopolistiska ställningar, vilket kan komma att ifrågasättas och motarbetas.

Biden vinner valet

Om Joe Biden blir nästa amerikanska president så kommer vi rimligtvis få ser ett stort tillrop till mer hållbara bolag. Hållbar energi och hälsovårdsbolag pekas snabbt ut som potentiella vinnare. Rimligtvis kommer börsen bli något pessimistisk då han har planer på att höja skatter, vilket allt annat lika minskar vinsterna i företagen.

Biden vinner, men republikanerna tar kongressen. Då har vi ovanstående scenario fast mindre drastiska åtgärder.

Om börsen själv skulle få välja så är det nog ett valresultat som ger en splittrad seger. Demokrat som president och republikaner kontrollerar kongressen eller vice versa.
Osäkerhet är det sista börsen vill se och när politiker har fullt upp med att knäppa på varandra så kan börsen och företag fokusera på att växa, leverera aktieägarvärde och fortsätta innovera.
Oavsett vem som vinner valet så är börsen den långsiktiga vinnaren!

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer