Hoppa till huvudinnehållet

Amerikanska börsen vinnare trots handelskriget – men flera bedömare varnar för självgodhet

Världens investerare har hittills utsett en tydlig vinnare och förlorare i det eskalerande handelskriget mellan USA och Kina. Det visar en sammanställning som Finwire gjort.

Samtidigt har aktiemarknaden i USA lyckats skaka av sig den geopolitiska risken tack vare att den amerikanska rapportsäsongen för det andra kvartalet långt över förväntan.Medan de amerikanska indexen ångar på har de kinesiska motsvarigheterna sjunkit ihop likt en sufflé som fått vänta för länge. Några av Kinas grannländer har också fått se sina börser sjunka, om än inte i samma utsträckning.Det breda amerikanska S&P500-indexet har stigit 6,7 procent* sedan årsskiftet medan det teknologitunga Nasdaq composite ökat 14,3 procent. Småbolagsindexet Russell 2000 har avancerat 10,1 procent.

Desto dystrare är investerare på andra sidan Stilla Havet som investerat i sina hemmamarknader. Kinas Shanghai Composite har på samma tid backat 15,5 procent och Shenzen Composite med 20,2 procent.

En titt på det sydkoreanska indexet Kospi visar en nedgång med 7,5 procent under samma tid. Hong Kongs Hang Seng-index har backat med 5,1 procent.

Det svenska OMXS30-indexet har hittills i år ökat 2,9 procent, som alltså inte innehåller vårens aktieutdelningar.

Nyligen förlorade Kina statusen som världens näst största aktiemarknad, en placering som innehafts sedan november 2014. Istället är det Japan som seglar upp på andraplatsen. 

Amerikanska bolag slog förväntningarna

Enligt den genomgång som JP Morgan gjort har 86 procent av de amerikanska bolagen i S&P 500 slagit förväntningarna mätt som vinsten per aktie. Det är den högsta siffran som uppmätts sedan JP Morgan påbörjade granskningen 2009. Det kan jämföras med Europa där 56 procent av bolagen i Stoxx 600 slagit förväntningarna. För S&P500 bolagen handlar det dessutom om rekordutdelningar. Inför det andra kvartalet skulle 124 miljarder dollar, motsvarande 1,1 biljon kronor delas ut till aktieägarna, elva procent högre än samma period föregående år. Direktavkastningen har dock sjunkit något för S&P500-bolaget och är nu nere i 1,92 procent, jämfört med 1,97 procent för ett år sedan.Vad gäller handelskriget så har Donald Trump har i en serie tweets hyllat de egna tarifferna och sagt att tullarna varit mycket mer framgångsrika än vad någon föreställt sig. Enligt den amerikanska presidenten är också tarifferna på stål bra för ekonomin och den lokala stålindustrin. Stålverk öppnas upp, stålarbetare går till jobbet och kassakistan fylls av dollar, menar han.

Senast under onsdagen svarade Kina med nya importtullar på 25 procent gällande amerikanska varor till ett värde av 16 miljarder dollar mot USA. Tullarna gäller bland annat produkter som råolja och bilar är ett svar på USA:s tidigare upptrissning av handelskriget.

Kinas utrikesminister Wang Yi räckte dock ut en hand till den twittrande ledaren i väst genom att meddela att de är redo att samtala med USA under förutsättningen att det sker på basis av en ömsesidig respekt.

Detta efter att USA aviserat sina planer på att höja tullarna på import av kinesiska varor till ett värde av 200 miljarder dollar från 10 till 25 procent. USA:s handelsminister Wilbur Ross har bland annat varnat Kina för att det väntar ytterligare problem om landet inte själva väljer att ändra sin ekonomiska modell.

Ska Apple drabbas av tullar?

Ett av de amerikanska bolagen som varit flitigt medialt bevakade den senaste tiden är Apple som nyligen passerade ett börsvärde på en triljon dollar. Ska Apple drabbas av tullarna? Det tror i alla fall inte den amerikanska börsprofilen på CNBC Jim Cramer. Detta trots att den statliga kinesiska tidningen People’s Daily varnat för att Apple och andra amerikanska bolag kan vara sårbara som “bargaining chips” från Kinas sida. Cramer betonar att Apple är en av Kinas största arbetsgivare. Kina är också Apples näst största marknad efter USA, enligt Factset.

“Inte oundvikligt med recession”

Nu varnar dock flera bedömare för att den amerikanska marknaden kan drabbas av självgodhet.Federal Reserves chef i St. Louis, James Bullard uppgav nyligen att utsikterna för den amerikanska ekonomin är solida men att en recession inte är oundviklig.

“Vi bör alltid planera för det värsta och hoppas på det bästa. Jag anser bara att idén om att det oundvikligen kommer en recession bara för att det har varit en expansion under en tid inte riktigt stämmer”, sade Bullard.

Han sade vidare att det finns tecken på att den nuvarande expansionen kan pågå en tid till.

Researchfirman TS Lombard varnar för ett kommande ras på aktiemarknaden redan denna sommar då de anser att riskerna med handelskriget underskattas. Vidare bedömer de att den höga tillväxten i USA distraherar många investerare från de verkliga farorna med handelskriget.

Likviditeten på marknaden och en stigande dollar är dåligt för aktiemarknaden, samtidigt som handelskriget väntas fortsätta eskalera till mellanårsvalet i USA, som tidigast.

Dessa faktorer i kombination medför att en sell-off på aktiemarknaden är en risk som är för stor att kunna ignorera, enligt TS Lombard.

Lämnar allokering mellan tillgångsslag oförändrade

Jonas Olavi, chef för nordisk tillgångsallokering på Alfred Berg skrev nyligen i en månadsrapport att handelskriget skapar dimridåer som gör det svårare att överblicka hur ekonomierna verkligen går.Alfred Berg väljer att lämna allokeringen mellan tillgångsslag oförändrad denna månad och behåller den övergripande regionala allokeringen, vilket innebär en övervikt i amerikanska och japanska aktier. Europeiska och nordiska aktier är sedan tidigare nedviktade för att finansiera dessa övervikter.

Portföljförvaltaren av Skagen Global, Knut Gezelius, skriver i den senaste månadsrapporten att aktier fortfarande är långsiktigt intressant som tillgångsslag trots det eskalerande handelskriget som gör aktiemarknaden oförutsägbar på kort sikt.

Gezelius får medhåll av Pål Bergskaug som är förmögenhetsförvaltningschef på fondbolaget i Norge.

“Det är under sådana perioder som denna man kan lyfta den långsiktiga avkastningen. Investerare som köpte aktier under finanskrisen blev väl kompenserade för det i efterhand”, uppger Bergskaug.

*) Avstämningen gjordes vid 10-tiden på fredagen.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-08-13 16:14

ja det är intressant men man kan se att EU borde ju svara med tullar på produkter som kan ses som svagare .
och data hör ju dit särskilt denna tuffare marknadsföring i sociala medel och flyg Boeing har i det närmaste monopol på passagerarplan , sen hat man olja som inte bör handlas i dollar utan mera i rubel eller yen .
då blir det nog fan lugnt på andra sidan diket,