Hoppa till huvudinnehållet

Amerikanska banker visar överlag bättre resultat än väntat

Just nu pågår den fjärde och avslutande rapportperioden för 2022. I USA var storbankerna bland de första att lägga fram sina resultat. Flera av dem överraskade med bättre resultat än väntat, medan andra har fått bekänna färg efter att ha kommit in under förväntan.

Bland de banker som levererade starka resultat finns JP Morgan Chase, Bank of America och Wells Fargo. På börsen har mottagandet sett annorlunda ut.

Särskilt JP Morgan kom med en övertygande vinst per aktie som uppgick till 3,57 dollar mot det väntade 3,08. Sedan rapporten kom har dock aktien backat med 0,3 procent på börsen. Det kan bero på att banken även lämnade en ränteprognos i vilken man förväntar sig ett räntenetto på cirka 73 miljarder dollar, att jämföra med väntade 74,43 miljarder dollar enligt sammanställda estimat från Bloomberg.

Wells Fargo har i sin tur avancerat 5,9 procent uppåt sedan man släppte sin rapport. Siffrorna visade en vinst per aktie på 0,67 dollar. Väntat var 0,6. Intäkterna landade på 19,66 miljarder dollar mot väntade 19,99.

För kollegan Citigroup var överraskningen inte lika stor. Banken redovisade 1,16 dollar per aktie i vinst, strax över förväntningarna på 1,14. Men på börsen har man haft en stabil period sedan rapporten med en uppgång på 5,7 procent.

Samtidigt har investmentbanken Goldman Sachs handlats ned med 6,5 procent sedan sitt rapportsläpp den 17 januari. Både resultatet per aktie och intäkterna kom in under förväntan på 3,32 dollar (väntat var 5,63) respektive 10,59 miljarder (väntat var 10,7).

Banken har under den senaste tiden varit i nyhetsflödet på flera olika sätt. Bland annat för att man ska ha sagt upp 50 anställda inom företagsförvärv, enligt källor till Financial News London, samt för att man ska ha sänkt bonusarna för sina juniorbankirer, enligt källor till New York Post.

Intressant att notera är att det inte var många överraskningar vad gäller intäkterna. Analytikerna lyckades pricka in de flesta, men där Morgan Stanley stack ut med intäkter som var något högre än väntat på 12,75 miljarder dollar (väntat 12,43).

Samtidigt presenterade flera banker högre vinster än vad som var väntat, där speciellt JP Morgan Chase visade på ett stabilt resultat.

Hur det har gått för de rapporterande bankernas aktier efter rapportsläppet visas i tabellen nedan. Kursutvecklingen gäller från stängingskurserna dagen innan rapporten släpptes fram till den 25 januari.

BankRapportdagUtveckling sedan rapport %
Wells Fargo13 januari+5,9
Citigroup13 januari+5,7
Morgan Stanley17 januari+4,3
Bank of America13 januari+1,2
JP Morgan Chase13 januari-0,3
Goldman Sachs17 januari-6,5

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer