Hoppa till huvudinnehållet

Allt fler bolag investerar i kryptovalutor – men det finns skeptiker

Kryptovalutor har varit på tapeten hittills under 2021, vilket reflekteras i bitcoins starka men volatila kursutveckling.

Bitcoin intog rekordnivån 50 000 dollar tidigare denna månad och en stund handlades kryptovalutan till över 55 000 dollar, vilket innebär ett totalt marknadsvärde på över 1 000 miljarder dollar.

En av de främsta orsakerna bakom rusningen är Elon Musk och hans bolagsbygge Tesla.

Det framgick i början av månaden att Tesla har investerat 1,5 miljarder dollar i bitcoin, som en del av sin investeringspolicy. Vidare förväntar sig Tesla att börja acceptera bitcoin som en form av betalning för sina produkter i närtid. Inledningsvis kommer det ske på en begränsad basis.

Musk har avslöjat att han stödjer bitcoin och räknar med att finansvärlden snart också kommer acceptera kryptovalutan på bred front.

Det är allt mer bolag som väljer att investera i kryptovalutor, av den senaste rapportsäsongen att döma. Enbart denna vecka har det framkommit att Square och Microstrategy har investerat miljardbelopp i bitcoin.

Även om många stora amerikanska bolag utesluter investeringar i bitcoin verkar de generellt öppna för att acceptera bitcoin som betalningsmedel, däribland Uber, Mastercard och General Motors.

Flera kryptorelaterade bolag är opportuna och väljer att gå till börsen när intresset är så pass stort. Kryptoplattformen Coinbase, som väntas bli publikt inom några månader, värderas nu till 77 miljarder dollar enligt handeln på den privata marknaden. På svenskt håll är Coinshares på väg till First North med första handelsdag den 11 mars. Bolaget är baserat på Jersey, en ö belägen utanför Normandies kust.

Aktörer i finansbranschen har länge förmedlat att de satsar på kryptovalutor, men deras planer tycks bli allt mer konkreta.

Blackrock, som är världens största kapitalförvaltare med över 7 biljoner dollar i förvaltade tillgångar, har börjat göra mindre drag inom bitcoin.

Rick Rieder som är investeringschef för Blackrocks globala ränteförvaltning (fixed income) menar att tekniken och regleringen har utvecklats till en punkt där många människor bedömer att bitcoin bör vara en del av en investeringsportfölj. Det tros vara orsaken till prisuppgången.

Blackrocks vd Larry Fink uttalade sig positivt om bitcoin i slutet av förra året, och nyligen framgick det att man söker en blockchain-chef.

Samtidigt finns skeptiker.

Den amerikanska finansministern Janet Yellen menar att bitcoin är väldigt spekulativ, och investerare borde vara försiktiga. Hon har även sagt att kryptovalutan ofta används för olaglig finansiell verksamhet och att den är ineffektiv.

UBS, som är stora inom förmögenhetsförvaltning, har varnat sina kunder för att de riskerar att förlora allt på bitcoin-investeringar. Banken påpekar att det finns flera hot som kan leda till att bitcoins blir helt värdelösa, bland annat regleringar och konkurrerande kryptovalutor från centralbanker.

Indien vill gå så långt som att införa en lag som förbjuder privata kryptovalutor som bitcoin. Istället vill landet satsa på en officiell digital valuta. Man är därmed negativ till kryptovalutor men positiva till den underliggande tekniken blockchain.

Kryptovalutor fortsätter att vara ett ämne där åsikterna går isär. Nya rekordnivåer ihop med Gamestops uppgång och fall i närminnet medför att det höjs varnande fingrar från olika håll och kanter. Samtidigt fortsätter det kryptorelaterade nyhetsflödet att vara starkt.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer