Hoppa till huvudinnehållet

Allt du behöver veta inför årsskiftet

Nu står det klart vad skatten på sparande i kapitalförsäkring och investeringssparkonto blir. Den superlåga skattesatsen höjs en aning och landar på 0,453 procent för 2019. Konkret betyder det att du som har en halv miljon på kontot behöver betala 2 235 kronor i skatt 2018, jämfört med 2 265 kronor 2019 (allt annat lika). Ingen dramatisk skillnad, med andra ord.

För kapitalförsäkring dras skatten kvartalsvis och nästa tillfälle är vid årsskiftet. Då behöver du se till att ha likvida medel på kontot motsvarande den skatt som ska dras. Du hittar beloppet i din depåöversikt, som du kommer åt när du är inloggad på nordnet.se.

För investeringssparkonto betalas skatten årligen, i samband med deklarationen.

den här sidan kan du läsa mer om skatten – hur den räknas fram och när den dras för våra olika sparformer.

Många datum att hålla reda på

I december ringer många vår kundservice med andan i halsen. Det finns flera viktiga tidpunkter att hålla reda på och insättningar eller uttag på fel datum riskerar att få konsekvenser.

De viktigaste datumen presenterar vi som vanligt på vår samlingssida med information inför årsskiftet som du hittar här.

Uttag över årsskiftet – ingen lönsam affär

Trots den förändrade lagstiftningen ser vi varje år ett stort antal uttag över årsskiftet – och vill därmed göra dig uppmärksam på att det normalt inte är någon lönsam affär. Man tjänar helt enkelt inte på att ta ut pengar över årsskiftet, eftersom de beskattas när de sätts in. Däremot riskerar man att gå minste om flera dagars avkastning.

Så, hur har året gått?

I årsbeskedet får du en sammanställning över hur ditt sparande hos oss har utvecklats under året. Du ser vilka förändringar du gjort i din portfölj, vilken avkastning du haft och hur mycket du betalat i avgifter. Årsbeskedet för 2018 är tillgängligt från slutet av januari 2019. Du hittar det i inloggat läge under fliken Min depå följt av Årsbesked och deklaration.

Det kan vara bra att känna till att det är en asterisk (*) på de värden vi på Nordnet rapporterar till Skatteverket.

Entreprenör – du kan minska din skatt

Som företagare kan man faktiskt minska sin vinst – och därmed sin skatt – genom att göra extraavsättningar till pension. Om du är ensam i firman kan du både utnyttja avdragsrätten och spara i direktpension. Avdragsrätten för egenföretagare är 35 procent av inkomst av tjänst – upp till ett tak på 10 prisbasbelopp (455 000 kronor år 2018).

Här berättar vår pensionsspecialist Nathalie mer om vilka möjligheter och begränsningar som gäller för dig som är egenföretagare.

Hur förbereder du dig och din portfölj för 2019? Dela gärna dina tips och erfarenheter med varandra.

/Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

Allt du behöver veta inför årsskiftet – samlingssida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer