Hoppa till huvudinnehållet

Alla sparare ska med – utvidga flytträtten!

Viktiga steg har tagits mot en schysstare pensionsmarknad, särskilt i och med det avgiftstak som infördes i april i år. Men ännu fler sparare måste med på resan mot en schysstare pensionsmarknad. Utvidga flytträtten och skippa krånglet, tycker vi.

Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen rivstartade glädjande nog sin ministertid med att avisera förslag på att en utvidgad flytträtt ska införas 1 juli 2022, som nu alltså är ute på remissrunda vilken avslutas idag. På Nordnet tycker vi förstås att det är ett mycket bra förslag, och idag skickar vi in vårt remissvar.

Idag är det endast pensionssparande tecknat efter 2007 som omfattas av den lagstadgade flytträtten. För sparande tecknat före det är det upp till pensionsbolaget självt att besluta om spararen ska få flytträtt eller inte. Gissa om det är mångas pensionssparanden som därmed inte har flytträtt? Enligt Finansinspektionens utredning i frågan finns idag en halv miljon pensionsförsäkringar innehållandes ett kapital på 142 miljarder kronor, som inte har flytträtt. Många, många sparare har alltså inte denna rätt. Vill det sig illa är de inlåsta till dåliga villkor, med höga skalavgifter som äter på kapitalet över tid. Detta ska ses mot bakgrund av att avkastning och avgifter har en betydande inverkan på pensionsutfallet för individen, via den idag vanligt förekommande premiebestämda försäkringen.

Att äldre försäkringar också ska omfattas är därför en ren självklarhet ur ett konsumentskyddsperspektiv. Och om/när den lagstadgade flytträtten införs även för äldre försäkringar kommer dessa givetvis att omfattas av det avgiftstak som infördes i april i år, som innebär att det endast kostar max 600 kronor att flytta sin individuella pensionsförsäkring. Det här bör pensionsjättarna knappast kunna argumentera emot. Eftersom försäkringen är tecknad före 2007 har kunden för längesedan redan “betalat av” de så kallade anskaffningskostnaderna, det vill säga provisionerna som pensionsbolaget betalat försäljare för att sälja försäkringen, och som pensionsjätten vill ha igen pengar för. Av spararen.

I Nordnets remissvar föreslår vi förutom en utvidgad flytträtt också en rad andra reformer för att förbättra flyttmarknaden för pensioner.

Förslag: Central flytthub

Svensk pensionsmarknad bör följa norskt exempel, och inrätta en central hub som kan administrera en branschgemensam digital och automatiserad process för pensionsflytt. Hubben administreras och drivs av branschen, men bör initieras av regeringen. MinPension.se skulle kunna utvecklas till denna hub. På så sätt ska inte pensionsbolag kunna vägra vissa flyttuppdrag eller på andra sätt fördröja flyttprocesser.

Förslag: Slopa före detta arbetsgivares underskrift

När jag frågar sparare vad de upplever vara krångligast med att flytta sin pension svarar många att kravet på före detta arbetsgivares underskrift ställer till det. Det kan handla om att arbetsgivaren inte längre finns, eller att det finns en dålig relation man inte gärna återupptar för pensionsflyttens skull. Slopande av detta krav skulle underlätta flyttar.

I remissvaret uttrycker vi också en förståelse för att det är svårare att utvidga flytträtt och införa avgiftstak för flytt av traditionella livförsäkringar. Detta eftersom kvarvarande sparare drabbas i högre utsträckning. Ur ett principiellt perspektiv finns det dock anledning att titta närmare på hur konsumentskyddet kan stärkas även för traditionella livförsäkringar.

Tycker du som vi, att även äldre pensionssparanden tecknat före 2007 ska bli flyttbart?

Nordnets remissvar kan du ladda ner och läsa här.

Dela gärna dina tankar under hashtaggen #allasparareskamed

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
John
John
2021-08-30 19:41

Kan ni inte själva föregå med gott exempel och i likhet med Avanza sänka flyttavgiften på vanliga värdepappersflyttar till 0 kr? I dagsläget blir det lätt hutlöst dyrt att flytta värdepapper från Nordnet om man är missnöjd. Det känns rimligt att städa sitt eget hus innan man påpekar smutsfläckar hos andra.