Hoppa till huvudinnehållet

Så fortsätter börsen efter ATH

Det råder eufori på börsen och under veckan noterade svenska börsen all time high. Frågan man naturligt ställer sig är om det kan fortsätta uppåt? Mer om detta i veckans blogg.

Ny högsta nivå

Stockholmsbörsen noterade nytt högsta värde under veckan. Det bredare indexet OMXSPI som mäter hela stockholmsbörsen har succesivt noterat nya högstanivåer under det gångna året. Men nu först fick vi se högsta nivå även på det smalare indexet OMXS30. Detta är första gången sedan 2015. Frågan man givetvis börjar undra över är om det kan fortsätta – eller är det härifrån vi ser en brant backe nedåt?

Stockholmsbörsens All-Time-High

Bilden ovan visar med grönmarkering alla de gånger som indexet OMXS30 gjort en ny högsta notering. Indexet startades på 80-talet och det är den totala utvecklingen som varit sen dess som den blåa linjen visar.

Nya högsta notering bär ofta med sig en känsla av oro om att nu är toppen nådd och härifrån har vi bara utför att betrakta. Därför ville jag visuellt ställa upp alla nya högsta noteringar likt bilden ovan.
För det är snarare motsatta förhållandet som gäller, nämligen att en ny högsta notering sällan kommer ensam. Något som trendar positivt fortsätter gärna att fortsätta ett tag till. Med det sagt så kommer det inte pågå i all evighet, men momentum-effekten tycks fungera.

Tar vi ett bredare index så som Affärsvärldens generalindex (Eller OMXSPI för den delen) som mäter hela stockholmsbörsen så ser vi samma tendens visuellt – nämligen att en All time high sällan kommer ensam.
Det är också före en större nedgång så som den efter IT-bubblan eller finanskrisen som vi också haft ett all time high. Så att fortsätta med viss vaksamhet i bakhuvudet är sällan fel, men det kan fortfarande finnas viss potential på uppsidan kvar.

Enskilda aktier då?

Bilderna ovan visar ju index, sammanslagningar av aktier, men hur ser det ut för enskilda aktier då?

Denna bilden visar Investor sedan år 2000. Vi kan även här se att när de första nya högsta noteringarna nås så brukar det efterföljas av fler nya högsta noteringar.
Ibland har det varit ganska långvariga perioder av successivt nya högstanivåer så som mellan åren 2013 till 2015. Och ibland så kommer de och går snabbt så som år 2000 och år 2001.
Poängen är att; 1. Det finns en underliggande faktor som gör att aktien stiger, den håller ofta i sig ett tag och därför når det nya höjder tills: 2. Att marknaden gör en överreaktion och det stiger för mycket, som gör att det kommer en sving nedåt till ett mer rimligt pris på tillgången.

Den nedgången är ibland marginell och det kommer nya faktorer som gör att tillgången stiger på nytt. Eller så kan den vara väldigt långvarig.

Ett exempel på långvarig nedgång hittar vi i Telia. Den aktien gjort all time high i samband med börsnoteringen år 2000. Den har inte sedan dess varit uppe på samma prisnivå.
Så man får inte luras och tro att det alltid ska komma en ny högsta nivå. Vissa tillgångar har inte de fundamentala faktorerna underliggande som gör att aktien når nya höjder, eller att spekulationspriset blev för högt en gång i tiden och det är svårt att nå tillbaka dit.

Men även i Telia så finns det perioder där aktien presterar bra, och under dessa perioder fortsätter det. Än en gång så finns det en momentum-effekt i spel under vissa perioder.

Men låt dig inte skrämmas av all time high! Många har tyckt genom åren att “Beijer har haft en fin tillväxtresa och snart måste det sluta.”
Den som skrämts vid den 100e all time high som gjordes efter år 2000 har missat ca 1628st nya all time high efter det!

Vissa tillväxtaktier som har hitta en fungerande affärsmodell och där tillväxten faktiskt syns i siffrorna för varje rapport så ska man inte nödvändigtvis tycka att det är “för dyrt” att köpa in sig när aktien har ett högt pris, för högt kan bli högre.

Slutklämmen är att nya högsta noteringar i priset säger något om att marknaden har en positiv bild av denna tillgången. En positiv bild fortsätter ofta så länge det finns underliggande fundamentala stöd för det. Finns det inte fundamentala stöd, ja då finns det all anledning att dra öronen åt sig när priset har nått all time high!

Vad är dina tankar kring ATH? Är detta en köpsignal eller kommer bägaren av negativa saker snart att rinna över? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-10-28 08:37

Mycket bra genomgång och kloka slutsatser. Tack.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-10-29 09:50

Tack 🙂

Anonym
Anonym
2019-10-28 09:39

Bra blogginlägg (i vanlig ordning)! Nya ATH är ju ett “måste” om vi tror på en stigande marknad över tid. Om alla hade sålt varje gång man närmar sig ATH skulle det ju aldrig bildas några nya….. 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-10-29 09:51

Exakt! Sen är det vissa bolag som kanske aldrig får bilda nya… Ericsson har en bra bit kvar till millenieskiftets pris… 😉
Men när index är ATH så är det en positiv signal!