Hoppa till huvudinnehållet

Alibaba – världens största börsintroduktion.

Världens största börsintroduktion

Den 12 september kom beskedet att det kinesiska e-handelsföretaget Alibaba, där Yahoo äger mer än 20 procent av bolaget stänger sin ägarspridning inför världens största börsintroduktion. Skälet är en stor efterfrågan på bolagets aktie. Bara tre dagar senare meddelades att teckningsintervallet som legat på 60-66 dollar per aktie justeras upp till strax under 70 dollar. Handeln väntas starta på fredag den 19 september.

Välkänt recept

Ingredienserna känns igen från tidigare stekheta noteringar såsom Twitter här i höstas. Marknadens riskaptid för bolag med tekniskt skalbara plattformar har det senaste året känns som omättligt. Det är detta som får mig att tro på en succéintroduktion för Alibaba. Men som svensk sparare är det svårt att komma åt den största inledande potentialen.

Den nödvändiga succén

Vid många börsintroduktioner får vi se hur aktien prissätts under sin efterfrågan. Det betyder att ägarna tillsammans med sin investmentbank undervärderar bolaget för att få en flygande börsdebut. Anledningen till att man vill ha en kursrusning inledningsvis handlar om det enkla faktumet att man vill skapa bilden av sig själva som vinnare. PR-värdet som skapas av en kurs som skjuter iväg i samma ögonblick som ägarna eller ledningen av bolaget ringer i börsklockan för att starta handeln ska inte underskattas. Men som svensk förpassas vi till att bli andra klassens passagerare eftersom vi inte kan delta i den teckningen inför introduktionen utan först kan köpa aktier när handeln startar. Då är tyvärr ofta den initiala aktierabatten borta eftersom aktien skjuter iväg mot ett högre jämnviktsläge omedelbart.

Dominanten i Asien

Alibaba Group grundades år 1999 av kinesen Jack Ma som tidigare arbetade som engelsklärare i staden Hangzhou. Tanken var att ge småföretagare kommunikativ styrka att nå ut med sina produkter via en tidig form av e-handel. Sajten har nu vuxit till en dominant i Asien och rymmer nu långt mer än klassisk e-handel. En vanlig jämförelse i USA är att tala om bolaget som en asiatisk kombination av amerikanska näthandelsgiganten Amazon, auktionssajten E-Bay samt betaltjänsten Paypal. I Kina står bolaget för omkring 80 procent av alla e-handel.

Tillit är avgörande

Ägarstrukturen i Alibaba Group är komplicerad. Genom en snillrik konstruktion har Jack Ma, trots att han bara äger nio procent av aktierna, fullständig kontroll över bolaget. Detta faktum gör att man som investerare måste ha full tillit till hans affärsnäsa och etiska kompass. Kinesiska affärsmäns beroende av en god relation till Kommunistpartiet kan inte nog understrykas eftersom det finns flera exempel på miljardärer som fängslats.

Termometer på risk

Som jag ser det så är denna introduktion högintressant. Inte bara för att vi får ett nytt spännande och snabbväxande företag på börsen utan också för att det blir en termometer på rådande risktemperatur. Sedan sensommaren har det funnits tecken på en minskad riskvilja, men de inledande signalerna från denna notering talar i motsatt riktning. När Alibaba Group noteras så får vi svaret!

Noteringshälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-09-16 07:39

Fredag den 15 september kommer inte inträffa förren 2017!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-16 08:11

Tack Fröken UR, för att du är uppmärksam! Nu har vi uppdaterat datumet. 19 september ska det såklart vara.

Anonym
Anonym
2014-09-16 10:32

Skulle vara intressant att höra Jans åsikter om Elanders, med tanke på senaste dagarnas kursras och varsel inom företaget. Tror du trots det på bolaget?

Anonym
Anonym
2014-09-16 16:56

Hej. Såg på er hemsida att man skulle kunna börja handla Alibaba-aktien kl 14:30 på fredag. Innebär det att ni erbjuder handel på “pre-market” den dagen?

Anonym
Anonym
2014-09-19 17:08

Ungefär vid tiden då det började viskas om att Alibaba skulle börsintroduceras blev jag kontaktad på telefon av en mäklare från Singapore som ville erbjuda mig aktier i Alibaba långt innan introduktionen. Tror att det var i början på 2014. Det skulle givetvis bli en väldigt bra affär. Har även blivit kontaktad på telefon av mäklare som ville att jag skulle investera i någon gruvaktie. Är detta på riktigt eller bara “boiler room” fasoner? De är altid väldigt trevliga och har snygga hemsidor och seriösa mejladresser. Jag har alltid tackat nej men det är svårt att sluta fundera. Är det… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-09-19 17:17

Om jag minns rätt skulle jag få möjlighet att köpa för 25$. Låter ju helt sjukt nu när IPO är ett faktum. Har jag missat världens chans eller undkommit en blåsning?