Hoppa till huvudinnehållet

Ålandsbanken investeringsfilosofi – Värdeskapande i uppgång, kapitalbevarande i nedgång

Den synkroniserade tillväxten fortsätter globalt. Både hushållens och företagens optimism inför framtiden är på rekordnivåer. Den enorma likviditet som ligger och skvalpar omkring på de finansiella marknaderna fortsätter att driva riskviljan till allt högre nivåer där Bitcoin-racet möjligen utgör själva crescendot.

Man frågar sig, kan det bli bättre än såhär?

Ålandsbankens taktiska allokeringsgrupp har, trots marknadens näst intill omättliga riskaptit, valt att ha en försiktig hållning till aktier. Bakgrunden till detta är att man anser att marknaden generellt ar högt värderad. Albert Haeggström, Aktiechef Ålandsbanken, förklarar:

 Kan du ge en förklaring till hur ni resonerar kring valet att vara underviktade i aktier.

På Ålandsbanken har vi som mål att värdeskapande i uppgång och kapitalbevarande i nedgång. Vi vill köpa när det är billigt och sälja när det är dyrt.

Det betyder att när vi bedömer att aktiemarknaden är dyr så intar vi en defensiv hållning. Efter åtta års uppgång är det svårt att finna billiga aktier. Vi väljer därför att hålla en lägre andel aktier i våra portföljer än vi gör i ett normalläge.

Vad ser du som det tydligaste tecknet på att marknaden är övervärderad?  

Värderingarna är höga som en följd av centralbankernas överdrivna penningpolitik som fått investerarna att ta mer risk än de borde. Den senaste tiden har vi dock sett tecken på att förändringar är på gång

Vad kan eventuellt få marknaden att vända?

ECB lämnade visserligen styrräntan orörd i oktober men meddelade att programmet för tillgångsköp med månatliga köp om 60 miljarder Euro kommer att halveras från och med årsskiftet. Den amerikanska centralbanken (Fed) är trots allt tydliga i sin kommunikation att de ämnar fortsätta höja räntan och minska balansräkningen.

Vi tror att ECB och Riksbanken tvingas följa efter snabbare än många tror. Det vi länge saknat i denna långa börsuppgång är företagens investeringar. Nu ser det ut som att dessa är på gång att ta fart.

Detta betyder i så fall att inflationen kan ta fart vilket i sin tur leder till att centralbankerna stramar åt i snabbare takt. Högre räntor, en allt stramare arbetsmarknad samt låg produktivitet som en följd av låga investeringar efter finanskrisen är inte en bra grogrund för att bibehålla, än mindre höja, redan rekordhöga vinstmarginaler. Trots eventuellt högre volymer. Kan festen bli bättre än såhär? Vi dansar ännu, men mycket nära utgången.

Hur agerar ni i denna marknad?

I våra balanserade portföljer, där vi normalt har en fördelning 50/50 mellan aktier och räntor, har vi valt att dra ned andelen aktier till 45%.

Den senaste tiden har vi kunnat notera en rotation från offensiva tillväxtbolag till med defensiva värdebolag. Vi har sedan tidigare byggt in mer defensiva egenskaper i våra portföljer där vi har specifika exponeringar mot både telekom och detaljhandel. Vår övertygelse är att vi kommer få bättre köplägen samtidigt som vi bedömer att dessa sektorer är relativt köpvärda.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer