Hoppa till huvudinnehållet

Intervju med Mikael Rosell, förvaltare över Ålandsbanken Dynamisk ränta

Detta inlägg är marknadsföring.

Ålandsbanken lanserar en ny fond Ålandsbanken Dynamisk Ränta. En fond som investerar i ett brett globalt utbud av obligationer och till sådana relaterade instrument. Till skillnad från många traditionella obligationsfonder så har fonden ett mycket brett investeringsmandat. Det ger oss möjlighet att hantera kreditoro och skapa avkastning även då räntan stiger.

Mikael Rosell är fondens innovatör och ansvarig förvaltare. Vi fångade honom för fem snabba svar på fem snabba frågor:

Mikael. Du valde att flytta med din familj från London för att bli ansvarig för Ålandsbankens ränteförvaltning. Vad fick dig att lämna en finansiell gigant till förmån för en nordisk nischspelare?

Jag gillade utmaningen och friheten. Ålandsbanken är en aktör som vågar gå mot strömmen.  Jag fick möjligheten att bli del av ett mycket erfaret förvaltningsteam och skapa en strategi som varit omöjlig på annat håll. Här kan vi välja bort det vi inte vill äga i fonderna. Vi styrs inte av något index och kan helt fokusera på att hantera marknadsrisker.

Vad är bakgrunden till Ålandsbanken Dynamisk Ränta?

En vanlig uppfattning är att långa obligationsfonder är en säker placering som sällan tappar i värde.  Historiskt sett har avkastningen visserligen varit bra, men i en miljö med stigande räntor, vilket vi på Ålandsbanken och många andra aktörer anser att vi har framför oss, kan vi snarare förvänta oss att traditionella obligationsfonder tappar i värde.

Med detta som bakgrund ville vi skapa en produkt som inte nödvändigtvis påverkas i samma grad av de förväntade räntehöjningarna och med ett så pass fritt placeringsreglemente att vi har möjlighet att skapa avkastning i alla typer räntemiljöer. Produkten blev Ålandsbanken Dynamisk Ränta som har risknivå 3 på en 7 gradig skala och passar investerare med en sparhorisont på minst 3 år.

Fonden har möjlighet att placera globalt. Hur hanterar ni de utmaningar som detta innebär. Jag tänker bland annat på att ni inte är närvarande rent geografiskt samt på valutarisker.

Fonden är vår största satsning någonsin och hela vårt ränteteam, som består av fyra seniora förvaltare, en kvantanalytiker och en fondutvärderare, är involverade i förvaltningen. De har alla en bred erfarenhet och är vana att titta på marknaden ur ett antal olika perspektiv vilket vi tror skapar goda förutsättningen för den strategi vi nu önskar bedriva. Teamets kompetens bekräftas av de för fjärde året i rad nu belönats med Lipper Fund Awards för bästa nordiska ränteförvaltare av kreditobligationer.

Politiska risker är svårt att värja sig ifrån men precis som vår i all vår förvaltning låter vi det sunda förnuftet råda. Vi är hellre lite försiktiga och avstår att investera om vi anser att risken är hög inom ett segment eller region. Vi försäkrar oss även mot oönskade valutarisker genom så kallad valutahedgning.

Vem passar denna fond?

Detta är ett nytt fondformat som är en helhetslösning för räntedelen i en sparandestrategi. I  synnerhet i en miljö med stigande räntor kan investerare få stora förluster om de är fel positionerade. Vi vill hjälpa kunder att undvika detta och genom att vår fond är aktiv och flexibel kan vi skapa avkastning där möjligheterna uppstår.

En annan aspekt är att vi de senaste åren förklarat investerarnas ökade riskbeteende med TINA (There is no alternative) d v s att allt fler tar allt högre risk i sina placeringar p g a att bankräntan och obligationsräntan är så låg. Att öka risken på detta viset är sällan lämpligt då det t ex kan handla om kapital som måste skyddas såsom pensions- eller buffertkapital. Med denna fond kan man sänka risken och öka den förväntade avkastningen.Och detta är något som många investerares portföljer skulle må bra av.

Slutligen, har du själv investerat i fonden?

Absolut, jag har som regel att alltid investera i de fonder jag själv förvaltar.

Ta mig till fonden.

Text: Ålandsbanken

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer