Aktiva börsstrategier med Ekka

Jag bjöd in tradern Ekka Lundin för att försöka få ut tips och strategier kring aktiv börshandel.

Inlösenaktier som alternativ till sparkonto?

Det låter spontant som motsägelsefullt med aktier och sparkonto i samma mening. Sparkonto ska ju vara riskfritt och ge en liten avkastning, medan aktier är hög risk och högre avkastning.

Inlösenaktier är en aktie som är på väg att lösas in. Ägarna har godkänt förfarandet på en bolagsstämma och vanligtvis sker det inom loppet av någon månad att ägarna av inlösenrätterna får ut det belopp som aktierna inlöses för.
Då inlösen först sker i framtiden så finns ett litet tidsvärde på denna typ av aktier. Om inlösen priset är 50 kr per aktie så är det inte ovanligt att aktien handlas ett gäng ören under det priset på börsen. Säg 49,5 i exemplet ovan, anledningen är att investerare är otåliga och vill få ut sina pengar så snabbt som möjligt och säljer av inlösenrätterna på börsen. 50 öre låter inte som mycket, men det är 1% av 50 kr. Om inlösen sker om en månad, så kan du köpa inlösenrätter med en i princip riskfri avkastning på 1%. Räknar du ut vad det blir för effektiv årsränta så framstår det snabbt som väldigt attraktivt jämfört med sparkonto.

Säkerställ att inlösen är godkänd och att bolaget har likviditet att genomföra transaktionen innan du använder denna strategi. Lyssna in hur Ekka resonerar i klippet ovan.

Ekka använde strategin på Vostok New Venturestidigare i vår. Han skrev en blogg om det här.

Lycka till med din aktiva börshandel.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer