Hoppa till huvudinnehållet

Hur lång tid tar det att spara till en miljon? | Aktier för nybörjare | Nordnets Aktieskola

Genom att spara en del av inkomsten, investera på börsen och få ta del av ränta-på-ränta effekten så kan du uppnå dina privatekonomiska mål. Här ger vi tipsen för hur du kommer igång och hur lång tid det tar. Dessutom varnar vi för de vanliga fallgroparna och vägleder dig i hur du undviker dessa. Lycka till!

Miljonärskalkylatorn

Bilden ovan visar hur lång tid det tar att spara ihop 1 000 000 kronor givet hur mycket du kan spara per månad och vilken årlig avkastning du lyckas få.

Ju mer du kan spara och högre avkastning gör att miljonmålet går fortare givetvis. Det intressanta är dock att observera den högra delen av tabellen. Om man kan lyckas spara hela 2 500 eller 5 000 kronor per månad så spelar avkastningen inte lika stor roll.
Om du får 6% per år så tar det 12 år med fem tusen, om du istället lyckas med bedriften att få 14% per år så är miljonen din på 8 år. Det är givetvis fortare, men “bara” 4 år.

Lärdomen är att i början så är summan du kan spara viktigare än avkastning du får på sparandet!

Med det sagt så är 2 500 kronor eller mer i månaden en stor summa att spara och långt ifrån alla kan klara av det. Anpassa sparandet efter egen förmåga, men kan du vända på lite stenar och hitta onödiga utgifter att spara in på så kommer det göra att du närmar dig målet fortare.

Sen får du fundera på egen hand om det är 1 miljon som är ditt mål eller om du har andra konkreta saker du vill göra för pengarna. Med tydligare mål så kommer resan dit att bli enklare – då håller du ofta motivationen uppe!

Kolla in klippet ovan för att få våra tips på hur du lyckas med sparandet!

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer