Hoppa till huvudinnehållet

Aktierna att äga inför börsfallet

Alla aktier är definitivt inte lika och en del kan ha större möjlighet att stå emot sämre tider. I detta inlägg kollar vi närmare på aktier som bättre kan stå emot ett fall på börsen.

Mat

Äta bör man, annars… Ja den devisen bör hålla även i ett negativt börsklimat. Mat är en produkt som det ständigt finns efterfrågan på. Man kan argumentera för att folk kommer att äta mindre och billigare mat i tider av mindre ekonomisk trygghet. Lågprismat har sämre marginaler och lönsamheten kan därmed försämras. Det är alltså inte givet att mataktier ska kunna prospektera på sämre tider, men som sagt: Äta kommer vi alltid att göra, och en stabil intjäning bör kunna hållas.

Här ser vi både ICA (då Hakon Invest) och Axfood under krisåren -07 och -08. De föll i princip lika mycket som OMXS30.

Inflationshedge

Tror du att inflationen och därmed räntorna ska stiga på sikt – ja, då vill du ju ha aktier som kan tjäna på detta. Reporäntan, som i mångt och mycket är en styrande ränta, har legat stilla på negativ nivå i 3 år. Att den ska bli lägre är det mindre troliga scenariot – snarare kommer den att stiga.

Högre räntor innebär att bankerna kan få tillbaka en intjäning på inlånat kapital. Det har varit väldigt svårt för finansiella aktörer att skapa ränteintäkt på inlånat kapital. Bankerna har haft fina resultat ändå, tack vare en blommande bostadsmarknad de senaste åren.

Mellan 2005 och 2008 steg reporäntan från 1,50 % till 4,75 %. Här nedan ser vi Nordea, Handelsbanken och Storebrand mot OMXS30. Nordea sticker ut på uppsidan medan Handelsbanken levererar sämre kursmässigt, men har en stabil ökning över hela perioden.

Finanskrisen berodde som bekant på bankprobelm i USA, som sedan spillde över på resten av världen. Bankaktier var således inte tacksamma att äga över den senaste krisperioden. Med all den reglering som pålagt banker sedan krisen, kanske inte nästa börskrasch kommer att bero på och drabbar bankerna i samma som den förra gjorde.

Hellre större bolag än små

En risk med sämre börsklimat är att likviditet och intresse för småbolagen försvinner. Låg likviditet kan innebära att säljflöden driver på ytterligare nedgång.

I bilden nedan ser du listan First North mot Stockholm Large Cap. Stobolagen föll med -42 % under åren -07 och -08. Småbolagslistan First North föll hela -65 % under samma tidsperiod. En skillnad på över 20 procentenheter och därmed en större uppförsbacke att ta igen i återhämtningsfasen efter några krisår.

Över längre tidshorisont så överpresterar småbolag jämfört med storbolagen. Egentligen inget konstigt resonemang, då det rimligtvis finns mer tillväxt bland de mindre och nystartade företagen än vad det gör hos de 50- eller 100-åriga bolag vi har på börsen.

Andra sektorer och rätt inställning

Det finns givetvis fler sektorer som skulle kunna klassas som defensiva aktier. Läkemedel är en sektor som ofta får uppmärksamhet i den här typen av sammanhang. Likt mat torde efterfrågan vara stabil över en hel konjunkturcykel. Andra exempel på stabil efterfrågan hittar man hos “beroende-aktierna”, så som tobak och spel.

Oavsett hur man bygger upp “krisportföljen” bör man ha i åtanke att det fortfarande är aktier vi pratar om. Även om inte alla aktier är lika, är tillgångsslaget i sin helhet riskfyllt och under tider av kris  tenderar det mesta att korrelera mot 1. Det bästa tipset är att ha rätt inställning till risk och hålla sig till sin strategi när krisen kommer.

Är du orolig för kursfall är det inte heller helt fel att hålla lite kassa. Om nu fallet kommer  har du torrt krut att handla för inför den återhämtningsperiod som följer ett fall.

Hur förhåller du dig till potentiella kursfall? Planerar du inför eller låter du marknaden visa vägen? Dela gärna dina tankar här nedan.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-05-02 15:56

Man borde vika ner i aktier och ha mer kontanter. Nån gång vänder det ner. Man är väll girig och ligger med allt i aktier. Kul när aktier stiger några %. Inte lika kul när den går ner några %.

Och nästa nedgång blir väll kanske inte 2 %. Kanske mer 10 – 30 ner. Då är det bra att ha kontanter. Det är ju då man ska ha pengar så att man ska köpa stabila bolag som delar ut utdelning

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-05-02 21:06

Kan bara instämma. Förluster gör mer ont än vad det är skönt att tjäna pengar!
Bra att komma ihåg i goda tider…

Anonym
Anonym
2018-05-07 20:43

ja intressant att du spår en ned gång
personligen tror ja mera att försöka satsa på marknader utanför tokiga sossar

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-05-08 09:02

Vet inte om jag spår en nedgång, utan snarare är min tanke att man är alltid bäst om man är förberedd på så många olika scenarion som möjligt. Detta är mer ett “om” nedgången kommer, snarare än “att” nedgången kommer.