Hoppa till huvudinnehållet

Aktier att äga när börsen går ner

 

Jag fick en fråga på twitter om alla aktier går ner när börsen går ner eller finns det aktier som håller emot i nedgång eller kanske till o med går upp?

Jo visst finns det sådana aktier ofta kallas de för defensiva aktier. De defensiva bolagen kan man förklara som bolag med en tydligt ocyklisk verksamhet, där efterfrågan inte påverkas av konjunkturen.

Bland defensiva aktier hittar man ofta läkemedel och dagligvaror (mat och förbrukningsvaror t.ex). Varor och tjänster som vi behöver i vårt dagliga liv, kommer vi att köpa att oavsett om vi har mycket eller lite pengar i plånboken.

Bolag som riktar sig mot våra laster ingår också bland de defensiva bolagen, bolag som jobbar med tobak, godis och spel/dobbel hittar du här.

En annan bransch som man brukar kunna räkna in här är teleoperatörer. Även om det skulle vara dåliga tider så behöver vi alla en telefon, Teleoperatörernas intäkter står emot konjunkturnedgångar riktigt bra.

Ska man då byta till de här aktierna nu när börsen är så skakig? Nej jag tycker inte att man skall byta 100% till de här bolagen, börsen har redan sjunkit med 25% och flera av de här bolagen har gått väldigt starkt under den tiden. Men jag tycker att det är en bra ide att ha ett par sådana här aktier i portföljen så att den inte blir så känslig för börsens svängningar.

Nedan har jag listat några exempel på aktier som tillhör kategorin defensiva bolag.

 

Läkemedel:

Astra Zeneca, Novo Nordisk

Dagligvaror:

ICA, Axfood

Laster:

Swedish Match, Unibet, Bettson, Cloetta

Teleoperatörer:

Telia, Tele2

*Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Joakim Bornold
Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-01-19 12:05

Jag köper bostadsbolag också. Heba, Victoria Park och D Carnegie. Folk måste ju bo.

Anonym
Anonym
2016-01-19 21:55

Visst att spelbolagen är okänsliga för konjunktursvängningar, men kan man verkligen kalla dem för defensiva bolag med tanke på deras tillväxt?