#Sparpodden – Extra utdelning med Aktielåneprogram

#Sparpodden 272! Släpper in Nordnets Sverigechef Martin Ringberg i podden denna veckan för att syna hans aktieportfölj. Vi pratar en hel del investeringar, analys och dessutom har första utbetalningen av Nordnets aktielåneprogram genomförts så vi pratar mer om detta. 

Årets Sparinnovation – Nordnets Aktielåneprogram

Tidningen Privata Affärer tilldelade nyligen priset för årets sparinnovation till aktielåneprogrammet. Kul tycker vi givetvis att fler får upp ögonen för detta. I veckans podd pratar jag och Martin om hur det fungerar, vilka är riskerna, hur mycket kan man förvänta sig i ränta?

För att ta del av aktielåneprogrammet behöver du inte göra något. Äg dina aktier i en kapitalförsäkring så kommer de per automatik ställas till förfogande för aktielån och du erhåller en liten ränta varje kvartal om dina aktier lånats ut. Vill du inte ta del av detta kan du givetvis välja att avsluta möjligheten – men egentligen har du inget att förlora för du kan köpa och sälja dina aktier precis som vanligt. Du kommer inte ens märka om de har lånats ut, du erhåller fortfarande din utdelning och för all del så kan du ju köpa fler aktier för den ränta du erhåller från aktielåneprogrammet.

Lyssna in för att få en helhetsbild av hur det fungerar.

Mest utlånade aktierna

Under fjärde kvartalet 2018 så var det följande tio aktier som var mest utlånade:

Aktie
H&M
SAAB
NCC
ICA
Latour
BillerudKorsnäs
LeoVegas
Intrum
Munters Group
THQ Nordic

Vi fick frågan om vilka aktier som “är bäst att äga” för att ta del av aktielåneprogrammet. Svaret är ju att det inte är en så bra idé att specifikt försöka äga de aktier som gynnas i detta program. Dels för att det skiljer sig konstant vilka aktier som har hög efterfråga på aktielån. Samt att de aktier som har hög efterfråga på lån innebär ju att någon/några investerare tror på fallande aktiekurs.

Så det egentliga svaret är ju att du ska äga de aktier du tror på långt sikt. Du ska ju egentligen inte bry dig om detta aktielåneprogram, utan bara luta dig tillbaka och vara en långsiktig aktieägare. Om någon vill låna dina aktier så kommer du få en liten ränta för detta, se det som en liten extra utdelning som du kan köpa fler aktier att lägga i den långsiktiga portföljen!

Vad är dina tankar kring Nordnets Aktielåneprogram? Själv tänker jag att det är riktigt trevligt med en “extra utdelning” kvartalsvis. Men dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer