Bra aktieböcker för hängmattan

Vad kan vara mer härligt med sommaren än att få mer tid över till att läsa aktieböcker! Visst det finns massa annat kul man kan göra också, men för att ge dig en extra knuff så kommer här lite inspiration på aktieböcker som jag starkt gillat.

Engelska eller svenska?

Det finns idag en buffé av aktieböcker att välja mellan. Böcker som hjälper både dig som står i startgropen på din sparresa och för dig som äntligen bestämt sig för att börja räkna diskonterade kassaflöden.

Vi har faktiskt lyxen av att många väldigt bra böcker finns idag skrivna på svenska, både av svenska författare och goda översättningar. Den amerikanska litteraturen har lite mer historisk tyngd och innehåller många fler nischade områden.

Min rekommendation

För dig som vill lära dig grunderna så räcker svenska böcker gott och väl. Det finns många bra och innehållsrika böcker, men ofta hinner man bara med en eller två. Skulle du tvinga mig välja någon bok att rekommendera så blir det Investeraren av Jonas Bernhardsson för dig som har lite mer tid och vill få en bok som täcker det mesta.
Om du vet att du har begränsad tid med behöver få den där knuffen att verkligen sätta grunderna så är Vägen till din första miljon : alla kan bygga en egen pengamaskin av Tobias Schildfat en perfekt bok.
Båda är nutida klassiker bland svenska aktieböcker.

För dig som vill fördjupa kunskaperna så beror det givetvis på vilket område du är nyfiken på. Här nedan kommer några förslag.

Fördjupa din fundamentala analys

The Little Book of Valuation – Aswath Damodaran

Egentligen är inte den boken den bästa av Aswath, men den öppnar ögonen och ger bra praktiska tip för värdering av bolag. Hela den bokserien med “Little book of…” ger ofta en bra intro till många områden inom börsen.
Du kommer få bra förståelse för hur man praktiserar nyckeltal, räknar på diskonterat kassaflöde, hittar det fundamentala värdet på ett företag och sätter det i relation till aktiepriset.
När du är redo sen så finns det både en bra youtubekanal med Aswaths lektioner och fler böcker han skrivit om du vill gräva ännu djupare sen.

Risk och systematik för den mer trading intresserade

The New Trading for a Living – Alexander Elder

Jag tycker den är tydlig och pedagogisk med bra exempel på hur man kan hantera risk, förstå positions storlek, och lite andra knep för dig som handlar mycket.
Boken lägger också mycket fokus på mentala aspekter och psykologi av att vara en mer aktiv trader på börsen.
Om du letar efter automatiserad handel och prat om robotar så är det inte en bok för dig. Utan den fokuserar mer på den manuella handeln. Det är inte en bok om teknisk analys heller, utan som sagt en riktigt bra bok om hur man hanterar risker och bygger ett mindset för trading.

Allround investeringstänkande

One Up On Wall Street – Peter Lynch

En klassiker som många rekommenderar. Jag hade väldigt höga förväntningar när jag skulle läsa denna, men den levererar måste jag säga.
Många investerare fastnar bland storbolagen och de mer välkända aktierna. Det är inte här tillväxten ligger Peter Lynch är själv känd för att diversifiera kraftigt men samtidigt ha några få kraftiga tillväxtbolag som tio-dubblar eller mycket mer.

Hela “Part Two” av boken är fylld med guldkorn kring hur man hittar en perfekt aktie, vilka aktier han undviker, vikten av att förstå vinsten och mycket mer!

The Most Important Thing – Howard Marks

Av listan än så länge så är faktiskt denna boken min absoluta favorit. Den är sprängfylld med visdom om börsen och investeringar. Boken är en samling av alla författarens alla memorandum som han skrivit under de senaste 30-40 åren. Boken är väl värd att ha på hyllan för att plocka fram med jämna mellanrum för att hitta nya infallsvinklar mellan raderna.

Jag gjorde en ganska uppskattad podd om boken där vi går igenom kapitel och tolkar det på vårt sätt. Förhoppningen är givetvis att du själv ska bygga din egna uppfattning.

Mest överskattade böckerna!

Det finns givetvis många bra böcker att läsa, men det finns också en hel del onödiga. Vi har alla olika smak och infallsvinklar när vi läser, så böcker som jag inte gillar behöver inte nödvändigtvis vara dåliga utan bara faller inte i min smak.

Jag personligen tycker att de flesta böckerna av Michael Lewis är kraftigt överskattade. Böcker som Liars Poker och The Big Short (som också gjorts Hollywood film på) faller inte mig alls in i smaken.
De är ju givetvis underhållande och Michael är duktig på att bygga upp spännande karaktärer. Det är dock alltför många som misstolkar det för verkligheten och hans berättelser är givetvis skarvade för att bygga upp mer dramatik. Den dramatiken skarvas ytterligare när man gör Hollywood film av det.
Gillar man mer underhållningsvärde än kunskap och insikter om omvärlden så är de okej böcker.

Vilken bok är din absoluta favorit – om du bara får välja en? Dela gärna i kommentarsfältet, har du en motivering så är ju det trevligt också.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Daniel i Jämtland
Daniel i Jämtland
2020-06-11 11:18

Börspsykologi – Cristofer Andersson. Jag lärde mig att undvika många klassiska mentala fällor på börsen, men boken är även givande ur andra aspekter i livet.
Bonus: Bygg en förmögenhet, investera i investmentbolag – Marcus Fridell. Om riskspridning, belåning, de svenska bolagen m.m. Såklart fokus på investmentbolag och hur de fungerar, för mig var det bra att förstå fördelarna men boken tar även upp tänkbara nackdelar man kan utsättas för.

Misswee
Misswee
2020-06-16 20:42

Föregångaren till Investeraren; Tradingguiden av Jonas Bernhardsson