Hoppa till huvudinnehållet

Analytikernas bittra facit

Bittert facit för analytikerna

Denna vecka är det sifferfest på Stockholmsbörsen. Av börsens miljardbolag redovisar fyra av tio sina kvartalsrapporter. Jag har låtit undersöka hur träffsäkra analytikern egentligen är i sina resultatprognoser. Resultatet? Skrämmande. I sju av åtta fall har analytikerna fel i sina prognoser om pricksäkerheten måste vara mindre än fem procents avvikelse från det faktiska resultatet. I de flesta fall närmar sig vinstprognoserna en felmarginal på nästan tio procent. Den som istället hade gissat på att vinsterna alltid är oförändrade i förhållande till föregående kvartal hade haft nästan tre gånger så hög träffsäkerhet som analytikerna.

Därför påverkar analytikernas prognoser ditt sparande

I samband med kvartalsrapporterna ställs bolagens resultat mot marknadens förväntningar, vilket är de samlade prognoser som analytikerna reviderat den senaste månaden. Ifall att bolagens resultat avviker stort från analytikernas förväntningar brukar det även innebära kraftiga förändringar i aktiekurserna i samband med resultatsläppet. Att analytikerna i förväg definierat vad som är ett bra eller dåligt resultat innebär även att de får relativt stor makt över marknaden. Även om du är passiv i ditt sparande blir du alltså påverkad av analytikernas spådomar.

Kristallkulor och spådomar – så har det gått för analytikerna

Så hur träffsäkra är då analytikernas framtidsspaningar? Resultaten är långt ifrån imponerande och som privatsparare lönar det sig inte att lita på analytikernas vinstprognoser. Faktum är att du har högre sannolikhet att lyckas ifall att du bara utgår ifrån att ingenting har hänt sedan senaste kvartalet.

I undersökningen framkom att analytikerna fick rätt i ett fall av åtta när de försökt att förutspå börsföretagens resultat för nästa kvartal. Av totalt 31 undersökta kvartal är det endast fyra kvartal som analytikerna lyckats pricka rätt resultat med fem procents noggrannhet. I de fall där analytikerna har överskattat resultaten har de i snitt legat 10,9 procent för högt. När analytikerna istället underskattat resultaten har de i snitt legat 8,7 procent för lågt.

Analytikernas prognosavvikelser mot börsbolagens verkliga resultat

I diagrammet ovan kan du se hur analytikernas prognoser avviker från börsbolagens verkliga resultatutfall.

Om du gissat att börsbolagens vinster skulle förbli oförändrade sedan senaste kvartalet hade du istället träffat rätt i dina prognoser i ett fall av tre. Att gissa har också varit en bättre strategi, sett till de faktiska resultaten – nästan 40 procent närmare vid överskattningar och 15 procent närmare vid underskattningar. Men det är en klen tröst att vara nästan tre gånger mer pricksäker än analytikerna eftersom du ändå kommer att ha fel i majoriteten av fallet.

Mina rekommendationer

Som privatsparare ska du inte förlita dig på analytiker och deras råd. Leta efter bolag med en sund och lättbegriplig affärsmodell som samtidigt har framtiden för sig. Att investera i bra bolag kan aldrig vara fel i ett långsiktigt perspektiv. Sedan är det alltid bra att hålla koll på tajmingen. Bra bolag betyder inte alltid automatiskt en köpsignal eftersom aktien också ska vara rimligt värderad. Att köpa aktier i bra bolag som just nu har en rekordhög värdering är alltid förenat med en hög kortsiktig risk.

Lycka till i ditt sparande!

Analyshälsningar

Günther Mårder – som du kan följa på Twitter under @gunthermarder

Mer läsning om analytikernas träffsäkerhet

Henry Montgomery, Youtube: Föreläsning under Nordnet Live 

SvD Nliv: Referat av denna undersökning

Affärsvärlden:  Professorn: Analytikernas träffsäkerhet obefintlig

Svenska Dagbladet: Den onödige prognosmakaren

Svenska Dagbladet: Oväntat svag prognos från ebay

Aktiespararna: Stora Ensos vinst klart över prognos

Compricer: Referat och reflektioner av denna undersökning

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-10-22 16:11

Analytikernas facit är naturligtvis beklagligt och värt att belysa och diskutera, men det finns en rad andra aspekter som jag hoppas Nordnet följer upp med. Den första rör vilken information som finns tillgänglig från bolagen och på marknaden, t.ex. kvartalsrapporter och guidning från bolagen. Kan det vara så att även bolagen själva är dåliga på att guida marknaden? Hur ofta slår bolagsledningens egna prognoser in? Vad gäller kvartalsrapporterna så är det en känslig balans mellan att inte vilja “blotta” för mycket information till konkurrenter mot att ha en transparent redovisning av verksamheten. Frågan blir: har kvartalsrapporterna “fel” innehåll och bristfällig… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-10-22 16:36

Hej Caroline, Bra synpunkter – som alltid. Visst finns det många positiva aspekter med att analytiker följer börsens bolag. Men det är viktigt att privatsparare förstår att deras prognoser inte är någon sanning. Allt för många litar blint på rekommendationer som de får av sin bank, utan att göra sin egen analys. I det läget så blir analytikernas prognoser farliga. I grunden vet jag att du och jag har samma inställning till analysens betydelse. Och faktum är ju att ju färre som gör egen analys – desto större möjligheter föds att kunna köpa aktier i bolag till låg värdering. Bästa… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-10-22 20:05

Tack för ditt svar Günther. Jag ska dock komma med en replik. Mina erfarenheter från aktiemarknaden är att de faktiska reaktionerna på rapportdagen många gånger skiljer sig från analytikernas förväntningar, ibland är det till och med motsatt effekt. Det beror ju på att de verkliga investerarna kritiskt har granskat analytikernas förväningar i förväg och/eller gjort sina egna bedömningar vilket gör att “markandens förväningar” många gånger skiljer sig från analytikernas. Det absolut viktigaste är att alla gör sin egen analys och kritiskt granskar analytikernas prognoser och bolagens finansiella mål. Helst ska blicken sättas längre fram än närmasta kvartalet och kritiskt granska… Läs mer »

Anonym
Anonym
2013-10-24 14:22

Hej, Tack för en bra pod! Har ett par ämnen och frågor som ni gärna får diskuttera i framtida avsnitt. Hur skulle ni hantera en större inbetalning som t ex bonus, arv, lottovinst eller liknande? Skulle ni köpa in er successivt på börsen eller gå in med allt på en gång. Ni har pratat om att ni tyckte att börsen är relativt dyr i dagsläget. Hur hanterar ni det? Allokerar ni om i er portfölj och köper mer defensiva aktier som H&M och Swedish Match? kliver ni ur marknaden helt med delar av ert kapital? eller hittar ni prisvärda aktier… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-12-27 10:40

Hej Henrik, Kul att du gillar podden. Nu till dina frågor: det är sällan jag plötsligt får stora summor att investera men vid sådana tillfällen så går jag in successivt om det inte varit rena katastrofåret på börsen. Normalt så investerar jag en stor del av min månadslön – och då blir det ju alltid en successiv entré. Jag tycker just nu att börsen är dyr. Därför har jag en högre andel likvida medel än normalt. Här kan du se min fördelning av aktie och likvider: http://www.shareville.se/gunthermarder/aktieportfolj/ Den databas jag använder är Aktiespararnas analysprogram Hitta Kursvinnare. Jag analyserar alltid med… Läs mer »

Anonym
Anonym
2021-01-25 10:33

Hej Günther!

Ni borde göra en utförlig guide om svenska elmarknaden och hur viktigt det är att göra ett aktivt val kring elavtal. Ca 30 % av Sveriges befolkning sitter på ett sådant elavtal just nu. Finns massa intressanta fakta som här: https://elbyte.se/fakta-om-elmarknaden

<a href=”https://elbyte.se”>www.elbyte.se</a>