Hoppa till huvudinnehållet

Airbus stiger på Boeings olycka

Boeing Pressbild.

– båda aktierna högre nu än vid förra 737 Max 8-olyckan i oktober

Boeings aktie har rasat 10,7 procent sedan helgens flygolycka med ett av bolagets 737 Max 8-plan. På samma tid har ärkerivalen Airbus istället stigit 6,3 procent. Samtidigt står bolagens aktiekurser 12,4 respektive 23,9 procent högre idag än efter den förra flygolyckan av samma typ, i slutet av oktober i fjol utanför Indonesien.

Ett nordiskt flygbolag som påverkats av olyckan är Norwegian som har 18 plan av olycksmodellen i sin flotta. Under tisdagen tog bolaget dem ur drift. Aktiekursen har rasat 10,5 procent i veckan, alltså nästan i paritet med Boeings fall.

SAS som inte har några Boeing av Max8-typen i sin flotta har ändå fallit med 4,3 procent, men där började den negativa trenden i aktiekursen redan innan helgen.

Första länderna att besluta om ett flygstopp för modellen i väntan på utredningen över flygolyckan var Kina, Indonesien och Etiopien. Under tisdagen följde ett förbud i Australien varefter flera länder tog samma beslut.

Då valde också den brittiska civilflygsmyndigheten och därefter europeiska byrån för luftfartssäkerhet EASA att stoppa flygningar med modellen. Den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA vidhåller fortfarande att modellen är flygbar. Ett flygförbud med modellen i USA och Kanada kom först sent under onsdagen.

Norwegian kräver att Boeing ska kompensera för intäktsbortfallet när planen nu parkeras på marken. Den totala passagerarkapaciteten uppges samtidigt minska med blygsamma 1 procent till följd av flygförbudet, enligt vd:ns egna ord på Twitter. Alternativa lösningar med ombokningar till andra avgångar ser ut att lösa de största problemen.

Flygplanet som kraschade i helgen tillhörde Ethiopian Airlines som var på väg till Nairobi. I olyckan dog alla 157 ombord, varav fyra svenskar. Att händelsen blev en mediestorm förklaras helt enkelt av att det i slutet av oktober i fjol skedde en flygkrasch av samma modell, utanför Indonesiens kust i regi av Lion Air. I den olyckan dog 189 personer. Efter den tragedin skulle det dröja över en vecka innan Boeing gick ut och varnade flygbolagen om fel. Något samband mellan det två flygolyckorna har ännu inte kunnat fastställas. Kraschen i Indonesien utreds fortfarande men en preliminär rapport i november fokuserade på underhåll och utbildning samt en nyligen ersatt sensor, enligt Reuters.

Sänkt riktkurs

Sedan flygkraschen har DZ Bank satt säljstämpel på Boeing-aktien, från tidigare behåll. Edward Jones sänker aktien till behåll från tidigare köp. Morningstar valde under onsdagen att efter kursfallet istället höja rekommendationen till behåll från tidigare sälj. De fortsatte dock att upprepa riktkursen 337 dollar, alltså en bra bit under nuvarande kurs.

Konkurrenten Airbus har efter olyckan fått höjd riktkurs av Berenberg till 140 euro, från tidgare 115 euro, och upprepar sitt köpråd.

För Norwegians del fick bolaget säljstämpel av Sparebank 1 Markets som tidigare hade en neutral inställning till aktien. Riktkursen kapades friskt till 35 norska kronor från tidigare 80,5 kronor.

AktieValuta8 mars13 marsUtveckling i veckan
BoeingUSD422,54377,14−10,7%
AirbusEUR111,66118,76,3%
NorwegianNOK60,554,16−10,5%
SASSEK21,520,66−3,9%

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer