Hoppa till huvudinnehållet

Investera i en entreprenör – Börsens ägarledda bolag

Entreprenörer är på många sätt ett imponerande släkte. De vågar ge sig ut i det okända och med högt driv genomför sina stora ambitioner. I detta inlägget kollar jag på börsens entreprenörer, det vill säga ägarledda bolag!

Ägarledda bolag

För mig är det ett bolag som både ägs och drivs av en entreprenör. Typiskt exempel är företag där VD:n själv är en storägare och i många fall grundare av företaget eller tillhör grundarfamiljen. Det som gör dessa bolag intressanta är just möjligheterna som kommer med en stark och ambitiös ägare. Då dessa individer både är operativa och på daglig basis driver företagets business samtidigt är beslutsfattare i de långsiktigt viktiga strategiska frågorna.

Risken med denna bolag är givetvis att det bär eller brister med denna individ. Ditt jobb som investerare blir att fundera över om det är rätt person att lyckas! Här är en lista på några typiska ägarledda bolag på börsen.

Bolag Lista Största Ägare S. Ägare Kapital S. Ägare Röster VD
Bahnhof Spotlight KN Telecom AB 50,30% 85,90% Jon Karlung
New Wave Mid Cap Torsten Jansson genom bolag 32,20% 81,50% Torsten Jansson
Lundbergföretagen Large Cap Fredrik Lundberg o fam/bol 42,30% 71,00% Fredrik Lundberg
Fast Partner Mid Cap Sven-Olof Johansson 68,70% 70,90% Sven-Olof Johansson
Wallenstam Large Cap Hans Wallenstam o fam/bol 23,60% 61,00% Hans Wallenstam

Det är inte på något sätt en fullständig lista över alla ägarledda bolag, men det ger dig en bra förståelse för vad jag menar med ägarledda bolag. Internetleverantören Bahnhofs största ägare är Jon Karlung genom bolaget KN Telecom AB och han själv är VD i bolaget. Största ägaren kontrollerar omkring 85% av rösterna, vilket ger goda möjligheter att kunna genomföra sina idéer utan att behöva medla med andra ägare.

New Wave Group är ett annat typiskt exempel på en entreprenör, Torsten Jansson, som är grundare, ägare och VD. Med det sagt är detta inte ett enmansbolag där allt hänger på Torstens förmåga. Totalt har man nästan 2500 anställda och många kompetenta medarbetare hela vägen ifrån verksamheten upp till styrelseordföranden. Däremot är det klart att Torsten sitter på mycket inflytande och hans förmåga att styra bolaget bör man ha med i sin analys innan man investerar.

Industrimagnaten Fredrik Lundberg är ett annat exempel på en stark ägare och i över 20 år varit på VD posten i investmentbolaget Lundbergsföretagen. Sven-Olof Johansson, Fast Partner, är en annan ägare och VD med lång historia. Kanske längst historia på VD posten bland Large Cap bolagen hittar vi Hans Wallenstam som varit verksam i familjeföretaget sedan -86 och jag vill minnas att VD posten sedan 1991.

Ägarledda bolag tycks dessutom ge en bra avkastning på börsen.

Ledningstyrda bolag

Bolag Lista Största Ägare S. Ägare Röster Andra Ägare An. Ägare Röster Tredje Ägare Tr. Ägare Röster
Boliden Large Cap BlackRock 5,00% Swedbank Robur Fonder 4,30% Norges Bank 4,00%
Castellum Large Cap Stichting Pensioenfonds ABP 5,00% BlackRock 5,00% SEB Fonder & Liv 4,70%
Swedish Match Large Cap BlackRock 5,70% Oppenheimer 4,20% Vanguard 2,90%

Motsatsen till ägarledda bolag är ledningsstyrda bolag. Där man inte har en stor och tydlig ägare som sitter på stor majoritet av rösterna. Ovan hittar du ett exempel på några av Stockholmsbörsens ledningsstyrda bolag. Där vi tydligt ser att största ägaren sitter på omkring 5% av rösterna. Både näst största och tredje största ägare har ganska liknande inflytande.

Med detta sagt så behöver inte ledningsstyrda företag vara mindre effektiva. Så länge ägarna kan enas om en styrelse så ligger det på den gruppen att styra bolaget. Exemplen ovan är alla framgångsrika bolag som också gett en god aktieavkastning över lång tid.

Vad investerar du i?

Är det viktigt för dig att leta ägarledda bolag eller på vilket sätt kollar du på ägarbilden när du analyserar aktier? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan. 

/Alexander Gustafsson 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer