Hoppa till huvudinnehållet

Afv: “Köpläge i Amasten Pref”

Fastighetsbolaget har genomgått en transformation som gått lite under radarn och på flera olika sätt sänkt risken i bolagets preferensaktie.

Amasten äger främst hyresbostäder i medelstora städer som Örebro, Norrköping, Nyköping och Sundsvall. Men också mindre tätorter så som Motala, Tranås, Järna och Timrå. Fastighetsbeståndet är värt drygt 8 miljarder kr.

Amastens avgående VD Jan-Erik Höjvall har gjort ett imponerande jobb med att renodla företaget senaste åren. Det som tidigare var ett av börsens klart minsta fastighetsbolag har nu ett börsvärde på 5,2 miljarder vilket är nästan i paritet med bolag som NP3 (6,7 miljarder), Corem (7,6 miljarder) och Diös (8,6 miljarder).

Sedan 2017 har fastighetsbeståndet mer än dubblerats samtidigt som andelen bostadsfastigheter ökat från 65% till över 90%. Under samma tid har dessutom belåningsgraden sänkts från 66% till 49%.

Allt detta är förstås positivt för Amastens preferensaktie som denna text handlar om. Den har en fast utdelning på 5 kronor per kvartal vilket i skrivande stund innebär en direktavkastning på 5,8%.

Amasten Pref
Börskurs: 344,00 krDirektavkastning: 5,8%
Kupongtäckningsgrad: 13xBelåningsgrad: 49%
VD: Jan-Erik HöjvallOrdförande: Bengt Kjell
Hela analysen i original inklusive mer tabeller och information finns att läsa hos Affärsvärlden.

Hyresvärdet i Amasten uppgår per den 30 juni till 559 Mkr på årsbasis. Detta inkluderat den jätteportfölj om 1259 hyreslägenheter som förvärvades i slutet av kvartalet för 1,5 miljard från SBB.

Efter driftkostnader, administrationskostnader och räntekostnader kvarstår ett resultat före skatt på drygt 200 Mkr. Detta helt exklusive eventuella värdeförändringar i fastighetsbeståndet. Den intjäningen räcker till att betala kupongen på preferensaktien ungefär 13 gånger om. Alltså mycket stabilt.

I Sollentuna, Knivsta och Nyköping investerar Amasten dessutom 800 Mkr i nyproduktion av bostäder. Det kommer öka intjäningen till 241 Mkr från och med halvårsskiftet 2021 enligt bolaget.

Vakansgraden i beståndet uppgår till relativt höga 7%. Men då ska man komma ihåg att Amasten likt de tidigare börsbolagen Hembla och Victoria Park har en renoveringsmodell där man uppgraderar lägenheterna mot ett ofta ganska saftigt påslag på hyran. Justerat för lägenheter som tomställts just för att renovera på ”rullande ROT” som det kallas så ligger vakansgraden kring låga 2%. Det speglar förstås att det totalt sett i Sverige knappt finns några vakanser på bostäder.

Amasten har gjort stora förvärv senaste året. Tidigare i år köptes som sagt hyresbostäder för 1,5 miljard. Men också en knapp 30-procentig andel i bostadsutvecklaren SSM för 116 Mkr. I fjol förvärvades bostadsfastighetsbolaget Urbano för 2,8 miljarder från ICA-handlarnas Förbund.

Flera av köpen har helt eller delvis betalats med nyemitterade stamaktier. Det är utan tvekan positivt för preferensaktieägarna eftersom skuldsättningen blir lägre och ”säkerhetskudden” i form av eget stamaktiekapital ökar.

Så sent som för två veckor sedan genomförde Amasten ytterligare en riktad nyemission på 500 Mkr som tecknades av bland andra ICA-handlarnas Förbund (största ägaren), Eiendomsspar (storägare i hotellfastighetsbolaget Pandox), fastighetsbolaget SBB och investmentbolaget Spiltan. Det sänkte belåningsgraden ytterligare.

Även i ett pessimistiskt scenario där fastigheterna faller närmre 20% i värde så är balansräkningen acceptabel.

AFFÄRSVÄRLDENS SLUTSATS

Amasten har genomgått en transformation senaste åren som ökat både bolagets storlek och andelen stabila bostadstillgångar. Det har minskat risken betydligt.

Preferensaktiens direktavkastning på 5,8% är dessutom klart godkänd eftersom nästan alla andra likartade instrument antingen handlas långt över inlösenkursen, är D-aktier eller är högt belånade. I Amasten slipper man alla dessa saker.

Något som kan hållas emot preferensaktien är det faktum att de största ägarna samt styrelse och ledning har nästan noll exponering mot den. Allt som allt tycker vi ändå Amasten Pref är köpvärd på de här nivåerna.

Läs analysen i original Afv.se där du kan se hur Amasten värderas relativt andra preferensaktier

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer