Hoppa till huvudinnehållet

Investeringar i Afrika? Här gör du det billigast!

Afrika är storpolitiskt intressant

Förra veckan samlades 45 afrikanska ledare i Washington efter att Barack Obama kallat till en diskussion om regionens ekonomiska framtid (eller snarare: kallat till ett möte för att få över ledarna på USA:s sida istället för Kinas). Kina har nämligen de senaste 10 åren flyttat fram sina positioner genom att göra stora investeringar i främst råvarufyndigheter i Afrika. USA:s president känner naturligtvis en stress över detta och flirtade med de politiska ledarna genom att utlova motsvarande 230 miljarder kronor i investeringar i bl.a. infrastruktur och energi från amerikanska staten och privata företag. Ska vi gissa att han vill ha lojalitet och inflytande tillbaka?

Stark tillväxt i Afrika

Afrika är utan tvekan en intressant region i ett ekonomiskt perspektiv. Kina brukar oftast nämnas som referensexempel när man talar om tillväxtekonomier. Deras BNP-tillväxt ligger kring imponerande 7,5 procent. Men i Afrika finns faktiskt många länder som matchar eller tom brädar denna tillväxtsiffra. Sydsudan, Sierra Leone, Liberia, Elfenbenskusten och Ghana har alla en högre BNP-tillväxt än Kina. Därtill så ligger länder som Ghana, Rwanda, Moçambique, Eritrea, Tanzania och Etiopien precis efter Kina i tillväxtligan. Alla med en tillväxtsiffra på 7 procent eller högre.

Men inte utan problem

Trots sin imponerande tillväxt så finns stora problem i många afrikanska länder. Den politiska stabiliteteten är svag och infrastrukturen är ofta dåligt utbyggd. För oss investerare så ligger de finansiella marknaderna långt efter utvecklingsmässigt vilket gör det svårare att investera. Det främsta undantaget är Sydafrika som under lång tid varit kontinentens största ekonomi. Den har däremot nyligen passerats av Nigeria som nu är största ekonomin, mätt i BNP.

Privatsparares investeringar i Afrika 

Bland privatspararna hos Nordnet Bank har nästan sju procent av alla fondsparare ett innehav i en fond med koppling till Afrika, men bara 0,8 procent av privatspararnas totala fondförmögenhet ligger investerade i fonder med koppling till regionen. Det ger ett snittinnehav om 21 000 kronor för alla de som äger någon form av Afrikafond. De populäraste Afrikafonderna bland kunderna hos Nordnet är i fallande ordning:

Placering Fond
1. JPM Africa Equity A
2. LHV Persian Gulf A
3. Carnegie Afrikafond
4. Simplicity Afrika
5. FIM Sahara A
6. Swedbank Robur Afrikafond
7. JPM Emerging Middle East
8. Tundra Nigeria and Sub-Sahara
9. Nordea Afrikafond
10. Templeton Africa A
11. Franklin MENA A
12. Amundi Fds Eq MENA
13. Danske Invest Afrika
14. DWS Invest Africa

Några av er reagerar nog över att vissa av dessa fonder inte verkar ha en koppling till Afrika, t.ex. JPM Emerging Middle East, men alla dessa fonder har en viss eller fullständig exponering mot den afrikanska kontinenten.

Billiga Afrikafonder

För dig som är intresserad av att investera i Afrika är min rekommendation att göra det utanför din depå hos Nordnet. De flesta av fonderna har nämligen höga förvaltningsavgifter och då ska man passa på att utnyttja den rabatt som finns i PPM-systemet. Här nedan kan du se hur stor prisskillnaden är för den årliga avgiften:

Fond

PPM-avgift %

Ord-avgift %

PPM-rabatt

Carnegie Afrikafond

0,61

2,5

-76%

Simplicity Afrika

0,79

1,99

-60%

LHV Persian Gulf A

0,9

1,75

-49%

Tundra Nigeria and Sub-Sahara

1,65

2,5

-34%

Carnegies Afrikafond är ett lysande exempel på fond med superrabatt i PPM-systemet eftersom kunderna bara betalar mindre än en fjärdedel av ordinarie förvaltningsavgift utanför PPM-systemet. Det är av detta skäl som jag oftast väljer de mest exotiska fonderna till mitt PPM-sparande. Jag betraktar sedan mitt pensionskapital och mitt övriga långsiktiga sparande som en enda enhet varför jag sällan räds att investera allt på mitt PPM-konto i en enskild fond. Mitt PPM-sparande utgör nämligen inte mer än ca 3-4 procent av mitt totala sparande. Därmed blir den totala risken inte särskilt hög bara för att jag maxar risken på ett enskilt konto.

Lycka till i ditt sparande!

Afrikahälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-08-16 08:35

Hej

Tex JPM Africa Equity A har en fondavgift på 10% som heter Resultatbaserad
maxavgift, vad innebär den?